Aagje test: Zeeuwse kroepoek


Misschien heb je het al in de supermarkt zien liggen, of ben je het in een van de culibladen tegenkomen: Zeeuwse kroepoek. Het Zeeuwse bedrijf Withagen, van huis uit producent van Zeeuws Knabbelspek en Zeeuwse Leverworst, produceert sinds kort drie smaken kroepoek in opvallende verpakkingen: Zeeuwse kroepoek van Hollandse ui, Zeeuws Oosterschelde zeewier en Noordzeegarnalen. Elke zak bevat 60-80 gram kroepoek (klinkt weinig, maar bedenk even hoeveel – of liever weinig – kroepoek weegt) en kost € 1,39.

Toen deze Aagjes nog kleine Aagjes waren, hadden we een kat, Foezel, die dol was op kroepoek. Hoe garnaliger, hoe beter! Ter ere van Foezel beginnen we onze test dan ook met de kroepoek in de smaak Noordzeegarnalen, waarvoor de garnalen van kop tot kont worden verwerkt (heeft een garnaal eigenlijk een kont?). De smaak? Best aardig, maar een tikje vlak. Foezel zou er niet mee weglopen, laten we het zo zeggen. Misschien ligt dat aan ons, dat we door jaren garnalenaroma verpest zijn, maar als we zelf bouillon trekken van garnalenkoppen en dergelijke, smaakt dat toch echt wat sterker. Misschien aardig om te gebruiken in een voorgerechtje of amuse, waarbij je de garnalenkroepoek met een vismousse vult? (en heel snel serveert, want kroepoek wordt in no time taai!).

De zeewiervariant kon ons nog minder bekoren. Een beetje weeë smaak, alsof iemand peper en zout vergeten is. Op een of andere manier ontbreekt het zilte, dat typisch zeewierige dat wij als visfans juist zo lekker vinden.

Maar dan de uienvariant… heerlijk! De smaak doet een beetje denken aan zo’n zak gefruite uitjes, maar dan iets eleganter. Om zo weg te knabbelen, bij een rijsttafel of om als hapje te serveren met rendang erin bijvoorbeeld. Hoera voor de Hollandse ui! [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean