Aagje leest: De troost van eten


Petra Possel is een van onze favoriete radiodames. Possel doet aan kunst (Kunststof, Radio 1) en eten (het onvolprezen Mangiare!, eveneens Radio 1) en ze kan schrijven. Ze is ook nog eens erg grappig en verhuisde van Amsterdam naar het platteland, waar ze het heerlijk vindt – iets waar dit Aagje ook nog steeds kinderlijk van droomt.

Maar serieus als we zijn, begonnen we met een volstrekt objectief-kritische blik aan De troost van eten, een boek van Possels hand uit 2015. Ze schrijft erin over haar liefde voor echt eten, eten dat voedt, dat raakt en vooral ook troost – geen liflafjes (je in een restaurant verheugen op asperges en er vervolgens 1 (!) op je bord aantreffen), geen aanstellerij, geen honderd handelingen voor je bord de keuken mag verlaten.

Nou kunnen die honderd handelingen en poedertjes en sliertjes en foampjes een bord reuze interessant maken. Bijvoorbeeld omdat een chef iets bereidt wat jij niet voor elkaar krijgt. Proberen te achterhalen hoe een bepaalde structuur tot stand is gekomen. Een smaakcombinatie ontdekken die je zelf nooit zou bedenken. Maar Possel heeft absoluut gelijk dat je er ook schoon genoeg van kunt krijgen. Zo’n bord met vaag kruim van gerookte linksgedraaide Iberische ruwharigegeitenhangop, of een gel van iets onbestemds wat nooit in zijn leven een gel had willen – of mogen – worden. Possel wil ‘eten voor in voor- en tegenspoed. Eten dat vreugde en troost biedt.’ Daar gaan haar verhalen over, soms grappig (‘Ik at nog beter Frans op eigen bodem, in de bouillabaisse dreef één zielig stukje vis. Vermoedelijk zelfmoord, zijn omgeving was te deprimerend’), soms herkenbaar (‘Het is allemaal de schuld van Tonny Eyk’) en soms ook verdrietig, als ze schrijft over de dood van haar man en de troost van kippensoep.

De troost van eten is niet het omvangrijkste boek op aarde, maar dat geeft niet. Het is mooi uitgevoerd (met leeslint!)*, ligt lekker in de hand en vult je hoofd met herkenning en inspiratie. Ten minste, ons hoofd dan. Misschien is dat wat beperkt, of was onze blik toch een beetje gekleurd. Wat we maar willen zeggen: koop er twee. Een voor een vriend en een voor jezelf, en ga lekker in de trein zitten lezen. Op weg naar het platteland, bijvoorbeeld. [MT]

* Wat dat aanschaffen betreft: de uitgever meldde dat dit alleen nog als ebook te krijgen is. Ook een optie, of ga op zoek naar een tweedehandsexemplaar.

Petra Possel, De troost van eten

ISBN: 9789057597190

ISBN ebook: 9789057597312

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean