Van braadpandiner tot bebogeen – bestaat dat eigenlijk nog?


Iedereen kent ze wel, van die producten die je vroeger at (of juist niet – de buurkinderen kregen het wel en jij niet!) en die je niet echt mist, totdat je op een dag opeens denkt: hé, bestaat dat eigenlijk nog?

Vandaag: schuimblokken. Niet de zachte ruitvormige spekken (die waren ook lekker...), maar van die harde rechthoekige blokken, uitgevoerd in zachtgeel/zachtroze. Naar verluidt met de smaken vanille en aardbei. Of ze daar echt naar smaakten, herinneren we ons niet meer zo goed, ze waren vooral erg zoet. En hard. Je knaagde er een stukje af en liet dat smelten in je mond... heerlijk! En ze bestaan nog!

Als kind mochten wij eens in de zoveel tijd met 50 cent van ons zakgeld naar ‘Bokkie’ (eigenlijk ‘De Bock’): een winkeltje in Monnickendam dat altijd open was en waar je terecht kon voor uiteenlopende zaken als groente en fruit, haarspeldjes, sigaretten (die je tijdens schooltijd moest gaan halen voor de bovenmeester; een taak die uitsluitend was voorbehouden aan de zesde klassers), én... los snoepgoed in grote potten! Minutenlang was je bij de toonbank bezig om een weloverwogen keuze te maken met je muntjes in de hand. Degene achter de toonbank moet een engelengeduld gehad hebben. Voor die 50 cent kon je verbazend veel krijgen, je ging altijd met een aardig gevuld zakje naar huis: 1 bazooka, 1 ufo van ouwel met bruispoeder erin, 1 stukje zoethout... en vaak een schuimblok.

Vroeger maakte Hoepman uit Hoogezand de blokken, nu zijn ze van Haribo. Een mix van druivensuiker, glucosestroop, water, aroma’s en natuurlijke kleurstoffen. Het mengsel wordt gekookt, na afkoelen tot schuim opgeklopt en door machines in schuimstrengen gespoten. Na drogen worden ze dan in blokken gesneden. In onze jeugd was het fenomeen babyshower nog niet bekend, maar tegenwoordig kun je de blokken zelfs online laten bedrukken met de naam van de baby. Wie wil dat nou niet? [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean