Aagje leest: Kleine taartjes


Soms koop je per toeval een kookboek waar je intens gelukkig van wordt. Soms ook niet, maar dat is een ander verhaal. Zo’n gelukkigmakend boek is Kleine taartjes – van de Amsterdams-Franse patisserie Petit Gâteau.

Wie Petit Gâteau niet kent: Meike Schaling had ooit een patisserie in Parijs – vinden wij al heel stoer – waar ze klassiekers bakte als eclairs, opéra's, citroentaart etc. Toen ze op een dag bakringen tekort kwam voor de grote taarten, bakte ze noodgedwongen met kleinere ringen een lading kleine taartjes, door een enthousiaste klant miniminis gedoopt. De kleinere taartjes werden een doorslaand succes. Schaling verhuisde later weer naar Nederland en opende met haar man een winkel aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Inmiddels heeft ze een tweede winkel en geeft workshops, en nu is er dus ook een boek, zodat we zelf met haar tartelettes aan de slag kunnen.

Op het eerste gezicht lijkt Kleine taartjes misschien een gewoon bakboek. Schaling geeft een basisrecept voor het deeg – je maakt er 12 taartjes mee van 6 cm doorsnee – en vervolgens recepten en suggesties om ze mee te vullen. Van amandelcrème tot ganache, van gezouten karamel tot curd en fruit. Niks bijzonders, zou je zeggen, maar op een of andere manier krijg je bij dit boek zin om onmiddellijk een dag te gaan bakken. Schaling geeft je de basis mee, maar vooral ook het vertrouwen dat je het zelf prima kunt. En omdat ze zo veel suggesties geeft, zie je gelijk een scala aan mogelijkheden voor je. Dat is misschien wel het geheim van dit boek: het prikkelt je durf én je fantasie. Je gaat opeens eindeloze mogelijkheden zien: als ik nou de citroencrème eens combineer met vlierbes? Donkere chocoladeganache met geroosterde ananas? Afgemaakt met gekaramelliseerde pistachenootjes?

De foto’s van Renée Frinking zijn prachtig, het boek ligt lekker in de hand, de vormgeving is prettig en praktisch, en voor de prijs hoef je het niet te laten: €17,50 voor een gebonden hardcover. Juist voor ervaren bakkers die graag wat verfijnder willen gaan bakken dan de gebruikelijke ‘rustieke’ appeltaart en meer willen freestylen, is dit een ideaal bakboek. Wat ons betreft: kopen! [MT]

Kleine taartjes – isbn 978 90 21568591, uitgeverij Kosmos

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean