Koken met een oudje III: pasta met sardientjes, venkel & rozijnen


In onze reeks Koken met een oudje koken of bakken we uit een wat ouder kookboek. Boeken waar we graag op teruggrijpen als we zeker willen zijn van succes. Of, zoals deze week, boeken die we niet eens meer in ons bezit hebben, maar waarvan één recept nog in ons geheugen gegrift staat omdat het zo goddelijk lekker was! En dat komt uit De Italiaanse keuken, één van de welbekende, groengekafte Lecturama-kookboeken. In de jaren ’70 verscheen, in een formule waarmee de zgn. Prince de Lignac miljonair is geworden, een serie kookboeken. De formule was dat je de eerste twee delen heel voordelig kocht en als je niet oplette vervolgens vastzat aan de complete 38 delen tellende reeks die uiteraard veel meer kostte. Maar als je wel slim was, zegde je dit ‘abonnement’ meteen weer op en had je voor weinig geld twee fraaie kookboeken.

Alhoewel, fraai... inmiddels erg gedateerd en dus bij het oud papier beland, maar dit succesnummer staat nog altijd op ons repertoire:

pasta met sardientjes, venkel en rozijnen, een Siciliaans recept.

voor 4 eters

3 el pijnboompitten 1 fijngesneden venkelknol (houd het ‘loof’ achter voor garnering!) 2 el olijfolie 1 gesnipperde ui 1 teen knoflook, fijngehakt 3 ansjovisfilets, fijngehakt 1 blik tomatenblokjes (400 g) 50 ml witte wijn ca. 10 saffraandraadjes 50 g rozijnen 2 blikjes sardientjes op olie (à 120 g), uitgelekt 350 g pasta

1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze op een bord afkoelen. 2. Kook de venkel in een grote pan met ruim water en een beetje zout in ca. 10 minuten beetgaar. 3. Verhit intussen in een pan de olie en fruit de ui ca. 3 min. Voeg knoflook en ansjovis toe en bak ze 1 minuut mee. Doe dan de tomatenblokjes, wijn, saffraan en rozijnen erbij. Roer alles goed en laat de saus ca. 5 min. op matig vuur sudderen. 4. Schep de venkel met een schuimspaan uit het water, bewaar het kookvocht om de pasta in te koken. Voeg de venkel en de sardientjes toe aan de saus. Breng alles op smaak met zout en peper. Laat de saus op laag vuur nog 10 min. afgedekt sudderen. 5. Breng intussen het venkelwater weer aan de kook en kook de pasta beetgaar. Roer de pasta na afgieten door de saus en verdeel over 4 borden. Garneer met het achtergehouden venkelgroen en de pijnboompitten. [LT]

Tags: oudje recept pasta

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean