Tricks voor niks


Wij Aagjes zijn dol op slimmigheden – keukentrucjes die het leven net even makkelijker maken. Of je reputatie redden.

1. Zachte boter

Als je vaker bakt, ken je het vast wel: het recept vraagt om zachte boter en je bent vergeten om die tijdig uit de koelkast te halen. Gelukkig komt de beroemde Mary Berry to the rescue: snijd de boter in blokjes en doe die in een kom met handwarm water. Laat 10 min. staan en giet het water af. Roer de boter zacht. En nee, je zit nu niet met een plas water: het vet in de boter stoot dat immers af.

2. Zachte boter optie 2

Leg de boter op een bord. Vul een glazen litermaat met water, zet in de magnetron en verwarm. Neem uit de magnetron, giet het water eruit en zet de litermaat over de boter heen – onder het glas wordt de boter snel zachter.

3. Harteloze peer

Vraagt een recept om halve peertjes – liefst nog met steeltjes eraan ‘want dat staat zo mooi’ – en weet je niet hoe je decent dat klokhuis eruit krijgt? Meloenbolletjessteker! Met zo’n handig stekertje wip je zo het klokhuis eruit en blijft een mooie holte over. Ideaal voor warme chocoladesaus bijvoorbeeld….

4. Vissenbedje

Ook zo dol op de combinatie vis en fris? Wij maken graag vis met kruiden en citroen of limoen in de oven. Alleen hebben die plakjes citroen steevast de neiging eraf te glijden of onsmakelijk in te drogen. De oplossing is zo simpel dat het bijna gênant is dat we er niet eerder aan dachten… de vis op de citroen leggen. Beetje boter in een ovenschaal, plakjes citroen of limoen neerleggen, en dan je visje erop. Trekt heerlijk in, zonder droog te worden.

5. Halve taart

Sommige taarten moeten na het bakken overlangs gehalveerd worden, zodat je ze kunt vullen, zoals een victoria sponge. Slimmeriken hebben twee identieke springvormen en bakken stiekem gewoon twee helften, die ze later op elkaar plakken. Zuinige slimmeriken nemen flossdraad. Wel graag zonder smaakje, anders krijgt je taart opeens een muntaroma. Neem een flink stuk floss, wikkel de uiteinden om de wijsvingers van beide handen, steek een prikker aan de zijkant in de taart op de plek waar je wilt halveren, zet daar aan en trek de floss door de taart. Voilà, twee gladde helften! [MT]

foto: Everett Collection | Shutterstock

Tags:

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean