Aagje's top 5 van Duitse culibladen


Zodra wij één voet over de Duitse grens zetten, storten we ons op de Duitse culinaire bladen. Er is een groot aanbod, van veggie tot een heel blad over vlees, van bakken tot inmaken, van reuze trendy tot vertrouwd traditioneel. Ben je in Duitsland, sla dan vooral eens toe!

1 Servus (aus Stadt und Land)

Servus is, zoals de naam al verraadt, een Oostenrijks blad. Denk nou niet gelijk aan schnitzel en tut-knödel, want in de Servus wordt fenomenaal gekookt. Toverwoorden zijn regio en seizoen, en dat op z’n Oostenrijks. Elke uitgave herbergt meerdere recepten van producenten (kaasmakers, boeren e.d.) en chef-koks van regionale restaurants, die bewijzen waarom de Oostenrijkse keuken door kenners als zo bijzonder wordt beschouwd. Wij zijn vooral dol op de tips, bijvoorbeeld voor het zelf maken van paddenstoelenpoeder. Beste aanvulling op ons keukenkastje ooit!

2. Veggie

Als er één blad is dat alle clichés over de Duitse keuken – ‘loodzwaar, ouderwets en veel vlees’ – onderuit schoffelt, dan is het de Veggie wel! Gemaakt voor iedereen die trendy vegetarisch en/of veganistisch wil koken, én de nodige kookambities heeft, want de kwaliteit van al dit lekkers stijgt ver boven ‘we bakken wel een omelet’ uit. De recepten zijn overzichtelijk en er wordt steeds goed aangegeven of iets veganistisch, vegetarisch, glutenvrij etc. is Aanrader!

3. Sweet dreams

Dit blad voor bakliefhebbers is soms wat moeilijker te krijgen, maar is de speurtocht meer dan waard. De meeste recepten in de prachtig gefotografeerde magazine zijn voor de serieuze thuisbakker met wat meer ervaring. Je komt er een enkele gewone cake tegen, maar het zijn vooral prachtige drielagenbouwsels, ingewikkeld gistgebak en miniatuurtaartjes met chocolade- en suikerwerk, spiegelglazuren, etc. De recepten zijn uitgebreid maar helder, met een goede mengeling van traditioneel en modern.

4 Lecker

Dit blad vind je echt overal, zelfs bij de meeste tankstations. Het herbergt een breed aanbod aan recepten – vegetarisch, met vlees of vis, toetjes, gebak – die allemaal reuze maakbaar zijn. Ook bevat elk nummer leuke recepten voor kinderen. Af en toe komen specials zoals de Sansibar uit, geïnspireerd op de gelijknamige strandbar, met veel ‘stoere’ gerechten voor op de grill of op het strand. Je kunt ook in Nederland een abonnement nemen, zonder extra voor ‘buitenland’ te hoeven betalen! Grafici onder ons: Lecker en Sansibar zijn een waar font-feest!

5. Landküche

Landküche klinkt misschien wat mutsig, maar wie kennis wil maken met de oorspronkelijke Duitse keuken, kan hier zijn hart ophalen. Er wordt gekookt met lokale kruiden, ‘vergeten’ groenten, valfruit, etc. De nummers zijn vaak opgezet rond een thema, zoals wild of paddenstoelen. De opmaak en foto’s zijn niet schokkend, wel functioneel. Typisch zo’n blad dat misschien niet spannend lijkt, maar waar je uiteindelijk het vaakst uit kookt! [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean