Koken met een oudje V: First crack your egg!


In onze reeks Koken met een oudje koken of bakken we uit een wat ouder kookboek. Dit keer uit First crack your egg! van chef-koks John Burton Race en Angela Hartnett. Dit boek uit 2007 hoorde bij het uiterst grappige kookprogramma Kitchen Criminals van de BBC, uit dezelfde tijd. We vonden tijdens de vakantie een tweedehands exemplaar in een van de talrijke ‘charity shops’, waar de high street van vrijwel elke Engelse plaats rijkelijk van voorzien is. In het programma mochten no-hopers in de keuken hun misbaksels komen laten keuren in de tv-studio, door de twee chefs. Werden zij aangemerkt als ‘kitchen criminals’, dan mochten ze meedoen aan het programma en leerden zij in een aantal weken stap-voor-stap bekende klassiekers klaar te maken. Vooral de voorrondes waarin de kandidaten langskwamen met hun culinaire rampen waren erg vermakelijk. Wil je even lachen... er zijn nog fragmenten te vinden op youtube (trefwoord ‘Kitchen criminals’), zoals deze:

In het boek staan veel basistechnieken en klassiekers, vaak stap-voor-stap uitgelegd. Daarnaast ook een hoop leuke recepten voor wat ervarener kokers. Wij maakten deze pittige salade.

voor 8 eters

30 g boter 100 g walnoten 2 sinaasappels 4 kleine stronkjes witlof 40 g verse koriander 40 g verse munt 400 g waterkers 200 g taugé 2 tl sesamzaad (zwart oogt mooi en heeft wat meer smaak dan wit) voor de dressing: 250 ml olijfolie 50 ml ciderazijn 1 tl heldere honing 1 teen knoflook, fijngehakt zout en peper

1. Verhit de boter in een koekenpan en rooster de walnoten ± 5 min. Schud regelmatig om. Laat ze uitlekken op keukenpapier. 2. Maak de sinaasappels schoon en snijd ze in partjes. Haal ook de schilletjes van de partjes en vang sap dat vrijkomt op in een diep bord of schaal. 3. Snijd de witlofstronkjes in de lengte in kwarten en besprenkel met het opgevangen sap. Pluk de blaadjes koriander en munt van de steeltjes. 4. Meng alle ingrediënten van de dressing, excl. de sesamzaadjes, goed door elkaar. 5. Combineer in een diepe schaal de walnoten, sinaasappelpartjes, witlof, waterkers en taugé. Roer de dressing er goed door en vervolgens de kruiden. Bestrooi met sesamzaad en serveer. [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean