Aagje ging naar Duitsland en nam mee, deel 2: Weihnachten!


Aagje was afgelopen weekend in Duitsland en bezocht uiteraard een supermarkt aldaar om weer eens flink in te slaan. Vooral producten die hier ofwel niet te krijgen zijn (kleine blokjes verse gist, voor de idioot lage prijs van wel 6 cent per stuk. Niet lang houdbaar, maar invriezen gaat ook heel goed, dus je kunt een voorraadje aanleggen) ofwel in Duitsland veel goedkoper zijn. En nu we volop aan het proefbakken zijn voor ons nieuwe boek ‘Back!’, komen vooral de bulkzakken walnoten, maanzaad en gemalen amandelen goed van pas.

En niet alleen in Nederland zijn retailers supervroeg met het in de winkel leggen van snoep, koek en ander lekkers voor sinterklaas en kerst. Ook in Duitsland kunnen ze er wat van. Rekken vol met lekkers voor kerst – we namen een selectie mee. Of die tegen de tijd dat het kerst is nog in de kast ligt is natuurlijk de vraag... of eigenlijk niet.

1. Een grote zak Lebkuchen allerlei. Zo’n zak die je hier bij Lidl ook wel ziet rond deze tijd: mierzoete bonkjes, hartvormig of vagelijk in de vorm van sterren en kerstklokken, met een dun laagje transparant glazuur. Aardig als je een enorme zoetekauw bent, maar niet zo lekker als het grotere broertje (zie 6).

2. Broodje marsepein, omhuld met chocola. Hier ook verkrijgbaar, maar deze zijn wel met echte marsepein van amandelen. En dus veel lekkerder dan de wittebonen-variant.

3. Stollenkonfekt. Bite-size kerststolletjes, die je als je geluk hebt ook op de kerstafdeling van de Lidl in Nederland vindt. Lekker hapje voor bij de koffie, met – voor hier wat ongebruikelijke – smaakvarianten als Bratapfel en Mohn-Marzipan. Wij gingen voor de laatste: lang leve maanzaad!

4. Anisplätzchen. Geen schuimpjes zoals wij die kennen, maar meer een soort mini-macarons. Niet te zoet en met steranijs als smaakmaker.

5. Dominosteine. Iets wat je bij ons helemaal niet ziet, maar in Duitsland in meerdere maten te vinden is. Vierkante blokjes (die helemaal niet op dominostenen lijken??), bestaand uit drie lagen: laagje Lebkuchen, daarop een laagje kersen- of abrikozengelei en als laatste een laagje marsepein of spijs. En dat alles overgoten met pure chocola. In ons nieuwe boek ‘Back!’ nemen we een recept op!

6. Nürnberger Elisenlebkuchen. De echte Lebkuchen; dun, niet te zoet, op een ouweltje met, in dit geval, een laagje chocola erover. Wie ze zelfs eens wil maken: een recept vind je in Koch! Duitse keuken anno nu (blz 165). [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean