Lebkuchen-kruiden


Jaren geleden kocht ik dit prachtige zakje Pfefferkuchengewürz, gevuld met allemaal kleinere zakjes specerijen om zelf je mengsel samen te stellen. Is het niet heerlijk tut? Het verschil tussen Pfefferkuchengewürz en Lebkuchengewürz is ons overigens nog niet helemaal duidelijk – qua samenstelling lijkt het verdraaid veel op elkaar.

Lebkuchengewürz is onmisbaar voor het bakken van Lebkuchen – logisch – maar ook van bijvoorbeeld Honigkuchen. Er bestaat niet één 'standaard' Lebkuchenmengsel en de samenstelling kan dan ook behoorlijk uiteenlopen, afhankelijk van de eigen voorkeur. En in alle eerlijkheid: de meeste Duitse thuisbakkers kopen gewoon een zakje in de winkel.

Maar aangezien het in Nederland moeilijk tot niet te krijgen is, maken we het lekker zelf!

Nodig:

3 tl kaneelpoeder

2 tl gemberpoeder

2 tl kruidnagelpoeder

2 tl anijspoeder

1 tl geraspte verse nootmuskaat

1 tl kardemompoeder

1 tl piment

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en bewaar het mengsel in een goed afsluitbare glazen pot.

Op de foto zie je ook nog een zakje Pomeranz-Schalen, oftewel de schil van de pomerans of bittere sinaasappel, een vrucht die je echt bijna nergens meer kunt krijgen. Jammer, want die hoort ook weer thuis in een traditionele Glühwein.... [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean