Kookboekcuriosa: ienie-mini-kookboekjes


Er moet – in elk geval in Duitsland – ooit een vreemde trend zijn geweest van mini-kookboekjes. En dan bedoel ik dus echt mini: de hier afgebeelde exemplaren zijn pakweg 5 x 6 cm groot. Ik kreeg ze van mijn schoonmoeder, en ze dateren uit halverwege de jaren ’80 en de vroege jaren ’90.

Ze waren ongetwijfeld bedoeld als reclame – ze zijn stuk voor stuk afkomstig van een levensmiddelenfabrikant: Herta (van de leverworst), Thomy (o.a. mayonaise en mosterd) en Maggi. Maar misschien waren ze ook wel een beetje bedoeld ter ‘verheffing’ van de huisvrouw: het boekje van Herta (Aus dem Garten der Natur) heeft namelijk niets met worst te maken. De lezer krijgt – netjes alfabetisch – allerlei kruiden voorgeschoteld, van anijs tot citroenmelisse.

Thomy ging nog een stapje verder: in het Minilexikon der feinen Küche krijgt de lezer allerlei culinaire termen uitgelegd. Wat is bv. een farce of een maintenon? De informatie is helemaal niet slecht (ik kende de maintenon niet, een afgeleide van bechamelsaus), zij het soms gedateerd: ‘wilde rijst wordt in Amerika gegeten’. Pas op de laatste 20 bladzijden van dit 256 pagina’s tellende werkje komt de aap uit de mouw: we moeten aan de slag met Thomy cocktailsaus c.s. Hè ja: een Herrentorte met Mettwurst of Schmelzkäse. Brrr….

Maggi is daar wat schaamtelozer – we moeten wel erg veel maken met bouillon en Maggi Fix – maar kijk nou: in dit boekje staat zowaar een recept voor Kichererbsenpüree Art Hummus. Hummus, in een tutboekje uit 1994! Maar verheug je niet te vroeg: je maakt het met een zakje Maggi Fix voor chili con carne (!)

Toch is bijna nog het leukst het ‘formulier’ achterin, waarin je je op kunt geven voor een mailing. Wel even aangeven of je boven of onder de 40 bent (?) en een Mikrowellengerät bezit. Op een formulier van 5 x 6 cm. Voor heel kleine postbodes….

Rest natuurlijk wel de vraag: waarom heeft mijn schoonmoeder deze boekjes 25 jaar bewaard? [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean