Aagje bakt... snickerdoodles van Roy Fares

February 28, 2019

Roy Fares – afkomstig uit Zweden nemen we aan, omdat het boek oorspronkelijk is verschenen bij een Zweedse uitgever – heeft sinds hij begon met zijn banketbakkersopleiding een voorliefde voor de zoetigheden die je vindt aan de westkust van Noord-Amerika, om precies te zijn Californië. De recepten in dit boek zijn weliswaar van oorsprong Amerikaans, maar Fares heeft ze aangepast aan de Noord-Europese smaak. Dus niet meer vooral ‘veel van alles’ (double chocolate, triple fudge), maar alles wat minder zoet en intenser van smaak.

 

In zo’n 60 recepten komen de ook hier inmiddels bekende highlights van ‘Sweet America’ aan bod: van ontbijt-lekkers als pancakes, waffles en cinnamon rolls tot (cup)cakes, pies, cookies en cake-pops. De link met Califonië zit ‘m vooral in de anekdotes die aan de recepten voorafgaan, want naar ons idee kun je de meeste zoetigheden overal in Amerika krijgen. Maar dat geeft niet, de verhaaltjes zijn aardig en scheppen samen met de op locatie gemaakte foto’s de juiste sfeer. Leuk zijn ook de beschrijvingen van Fares’ ontmoetingen met bekende en minder bekende bakkerijen als Magnolia Bakery en Sweet Lady Jane.

 

Wij maakten de Snickerdoodles van pagina 41, vooral omdat de naam zo leuk is! Deze zachte, ietwat taaie koekjes met kaneelsmaak hebben verder niets met Snickers te maken.

 

Voor 20 koekjes
170 g tarwebloem
1 tl vanillesuiker
½ tl zuiveringszout
100 g boter (op kamertemperatuur)
160 g kristalsuiker
1 ei (op kamertemperatuur)
1 tl wittewijnazijn
 

Voor de garnering
45 g kristalsuiker
1 tl kaneel
 

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Meng bloem, vanillesuiker en zuiveringszout in een kom. Klop in een andere kom boter en suiker tot een luchtig mengsel. Roer er vervolgens het ei doorheen. Voeg het bloemmengsel en de wijnazijn toe en meng alles tot een soepel deeg.
3. Meng de suiker en kaneel voor de garnering op een bord. Verdeel het deeg in twintig stukken en rol er balletjes van. Rol elk balletje door het suiker-kaneelmengsel. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende ruimte. Druk ze iets plat.
4. Bak de koekjes ca. 8 minuten in het midden van de oven, tot ze en beetje kleur hebben gekregen. Laat de koekjes een minuutje afkoelen op de plaat en leg ze vervolgens voorzichtig met een spatel op een rooster om verder af te koelen. Bewaar ze in een trommel.

 

En nu aan de thee!

United States of Cakes, Roy Fares, verschenen in 2014 bij Forte Uitgevers, ISBN 9789462500402 [LT]

 

Foto: Maslova Valentina@Shutterstock.com

 

Please reload

Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean

November 21, 2019

Please reload

Please reload

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok