Aagje bakt: Pumpernickel-Aprikosenbrot


oftewel: abrikoos-roggebroodcake

BACK! Het Duitse bakboek kan elk moment van de pers rollen…! Je vindt er talloze klassiekers, zoals Sachertorte of Schwarzwälder Kirsch, maar ook wat minder bekende gasten. Deze cake bijvoorbeeld, die je heel goed bij een ontbijtje kunt serveren, met een laagje jam of kwark. Als je de cake een paar dagen bewaart, trekt de smaak van de abrikozen nog beter in.

voor 1 ronde cake van 22 cm ø

150 g Pumpernickel (of Fries roggebrood)

2 potten abrikozen op sap (totaal circa 700 g)*

paneermeel

6 eieren

200 g roomboter + wat extra

150 g suiker

1 el vanillesuiker

150 g bloem

1 tl bakpoeder

snufje zout

poedersuiker

  1. Verkruimel de Pumpernickel heel fijn boven een kom. Laat de abrikozen uitlekken, vang het sap op en gebruik dat voor iets anders; snijd de abrikozen klein. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een springvorm (of een cakevorm) in met boter en bestrooi licht met paneermeel.

  2. Splits de eieren. Klop in een kom de boter zacht met de suiker en de vanillesuiker en doe er beetje bij beetje de eierdooiers bij.

  3. Vermeng de bloem met het bakpoeder en de Pumpernickel en mix door het eierdooiermengsel; voeg de abrikoosjes toe. Klop de eiwitten met een snufje zout in een brandschone kom tot pieken en meng voorzichtig door het deeg. Schep in de cakevorm en bak in circa 60 min. gaar: als je er een satéstokje in steekt, moet dat er droog uitkomen. Nog vochtig? Bak dan nog eens 5 min.

  4. Neem de gare cake uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Haal dan eruit en bestuif met poedersuiker.

* Hoewel we altijd erg voor vers fruit zijn, heb je hiervoor echt abrikoosjes uit een pot nodig, omdat die vochtiger en zoeter zijn.

© foto Marijne Thomas @ aagjeblok.nl

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean