Aagje bakt: Rabarber-amandelcake

Het is weer rabarbertijd! Wij Aagjes zijn dol op rabarber – en deze cake, een variant op een oud recept van Sainsbury’s, vinden zelfs minder enthousiaste rabarberfans lekker. Snijd de stukken rabarber niet te klein – zo behoud je dat lekkere rinse.

150 g roomboter op kamertemperatuur

150 g lichtbruine basterdsuiker + 2 el extra

2 eieren

200 g gemalen amandelen

scheutje limoensap

100 g zelfrijzend bakmeel

1 tl bakpoeder

400 g rabarber, gewassen en schoongemaakt, in stukken van 5 cm

3 el amandelschaafsel

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een springvorm van 20-21 cm met bakpapier (dit gaat het makkelijkst als je de vorm heel licht invet, dan houdt het papier goed). Pas op dat je niet te veel plooien in het papier maakt.

  2. Doe de boter en 150 g basterdsuiker in een kom en klop romig. Voeg een voor een de eieren toe, gevolgd door de amandelen en het limoensap. Meng bakmeel en bakpoeder, zeef boven de kom en meng er goed doorheen.

  3. Schep de helft van het beslag in de vorm, strijk glad (dit is even lastig, maar komt goed!) en verdeel de helft van de rabarber erover. Strooi 1 el amandelschaafsel en 1 el basterdsuiker erover.

  4. Schep het resterend beslag erop en verdeel met je vingertoppen (dit gaat makkelijker dan met een lepel) over de rabarber. Verdeel de rest van de rabarber erover, bestrooi met de resterende amandelen en vervolgens 1 el basterdsuiker.

  5. Bak 1 uur in de voorverwarmde oven, dek af met aluminiumfolie en bak nog eens 20 min. (de folie voorkomt dat de amandelen verbranden). Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (deze moet er bijna droog uit komen) en laat in de vorm afkoelen. [MT]

© foto Marijne Thomas @ aagjeblok.nl

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean