Aagje bakt... Braadpan-focaccia


Focaccia in een braadpan? Ja, braadpan! Sinds kort is deze Aagje een hele mooie gietijzeren pan rijker en dus volop op zoek naar leuke recepten voor in die pan; en liefst ook andere dingen dan de gebruikelijke casseroles, stoofvleesgerechten etc. Brood bijvoorbeeld. Bekend is dat een braadpan of skillet zeer geschikt is voor het bakken van Amerikaans cornbread. Maar ook een Italiaans focaccia gaat heel goed in een braadpan.

Voor 1 brood

21 g verse gist

500 ml water

1 eetlepel zout

3 eetlepels olijfolie + wat extra voor invetten

4 takjes rozemarijn, fijngesneden

600 g tarwemeel

een handvol zwarte olijven + wat grof zeezout

1. Meng de gist in een kom met het water. Roer het zout, de olie en de rozemarijn erdoor. 2. Voeg het meel in delen toe en roer het deeg steeds goed. Het moet vochtig zijn. Laat het deeg minstens 6 uur rijzen, liefst zelfs een hele nacht. 3. Het deeg is goed gerezen als het verdubbeld is in omvang. Doe het deeg in een met olie ingesmeerde braadpan, druk de olijven erin, strooi het zeezout erover en laat het brood nog een half uur bij kamertemperatuur staan. 4. Zet de pan met deksel erop in een op 200°C voorverwarmde oven en bak het brood 30-35 minuten. Haal het brood uit de pan en controleer het door erop te tikken. Als het hol klinkt, is het gaar. 5. Laat het brood afkoelen op een rooster. Giet er eventueel voor het serveren nog wat olijfolie overheen. [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean