Aagje kookt... Knapperige artisjokken met citroen en salie, uit Sainsbury Magazine

July 11, 2019

Terug van vakantie in Frankrijk denken we vaak terug aan de overvloed aan artisjokken die je daar nu ziet: elke supermarkt heeft kratten vol staan, bij elke crêperie kun je een crêpe of galette met artisjok eten, sommige restaurants hebben zelfs een artisjokkenkaart nu ze in het seizoen zijn. Kom daar hier maar eens om! Daarom een recept om nog even in-the-mood te blijven...

 

Voor 4 personen
8 'baby'-artisjokken of 4 grote
sap van 1 citroen
300ml witte wijn
300ml witte wijnazijn
5 zwarte peperkorrels
1 laurierblad
1 takje tijm
bloem om mee te bestuiven
olijfolie om te frituren
16-20 salieblaadjes
1 citroen in partjes

 

1. Snijd met een scherp mes een groot deel van de steel en eenderde van de bovenkant van de artisjokken af en pel de buitenste, houtige bladeren weg tot je bij de lichtgroene bent. Schil de stelen met een kleiner, scherp mesje tot op het zachtgroene vruchtvlees, werk hierbij van de onderkant van de bol richting uiteinde. Schep met een theelepel de harige kern uit de artisjok, indien aanwezig. Wrijf de artisjokken meteen helemaal in met citroensap om verkleuren te voorkomen en doe ze in een pan.
2. Voeg de wijn, azijn, peperkorrels, laurier, tijm en een snufje zout toe en giet er zoveel water over dat alles onder staat. Breng aan de kook en laat 12-14 minuten stoven, tot de artisjokken gaar zijn (prik met een mespunt in het dikste gedeelte om dit te controleren). Giet af en laat ze drogen en afkoelen op een stuk keukenpapier. Snijd ze in de lengte doormidden, of in vieren als je grote hebt gebruikt.
3. Bestuif de artisjokdelen met bloem en zorg dat ze rondom licht bedekt zijn.
4. Laat in een koekenpan zoveel olie flink heet worden dat je een laag van 3 cm hebt. Check of de olie heet genoeg is met een klein stukje brood, het moet gaan sizzelen als je het in de olie gooit.
5. Bak eerst de salieblaadjes knapperig in de hete olie en laat die uitlekken op keukenpapier. Doe vervolgens hetzelfde met de artisjokdelen. Werk in porties voor het beste resultaat.
6. Leg de artisjokken op een groot bord of een mooie schaal en breng op smaak met zout en peper. Strooi de salieblaadjes eroverheen en serveer met schijfjes citroen. [LT] 
 

 

foto: © Kim Daniels@Unsplash.com

Please reload

Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean
Please reload

Please reload