Aagje maakt: zoetzuur van meloenschil

In Berlijn kocht ik ondanks een ernstig leuk kookboek – dat van oorsprong Frans bleek te zijn – Clever kochen, null Abfall, boordevol ideetjes en recepten voor restverwerking. En dan dus niet op het niveau van ‘bak een restje rijst op’, maar het echte werk: wat doe je met appelschillen, rodebietenblad of een veel te rijpe avocado. De recepten en suggesties zijn prachtig gefotografeerd, het boek is enorm afwisselend en vooral een geweldige inspiratiebron – ik kan niet wachten om van alles te gaan maken, of zelf te gaan experimenteren. Kopen dat boek!

Een van de recepten: zoetzuur van meloenschil. Reuze trendy momenteel, maar eigenlijk… niets nieuws onder de zon. In het kookboek van mijn oma bijvoorbeeld, Het nieuwe Kookboek van mevrouw Koopmans-Gorter uit 1928, staat namelijk een bijna identiek recept, al gebruikt zij ‘meloenschil van een onrijpen heelen meloen’.

Je hebt nodig:

30 g zout

350 g watermeloenschil (indien mogelijk met ½ cm vruchtvlees, maar kan ook zonder), in stukken van 2 cm

300 g suiker

350 ml appelazijn

2 kaneelstokjes

1 tl mosterdzaadjes

2 kruidnagels

  1. Los het zout op in 480 ml water, doe de meloenschil erbij, dek af en zet een nacht in de koelkast.

  2. Laat de volgende ochtend uitlekken. Doe alle overige ingrediënten in een pan met 340 ml water, roer goed om en breng aan de kook. Voeg de schillen toe en laat 30 min. met deksel op de pan zachtjes pruttelen. Neem het deksel eraf en kook nog eens 5-10 min. tot de schillen doorschijnend beginnen te worden. Laat afkoelen, doe over in gesteriliseerde glazen potten en sluit goed. Bewaar in de koelkast.

Giovanna Torrico en Amerlia Wasiliev, De kunst van no-waste, isbn 9789045218342

[MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean