Aagje maakt... lavendelijs


Het is weliswaar wat minder warm nu, maar de zomer vraagt toch wel om een lekker ijsje, toch? En dat kun je ook zelf maken, zelfs zonder ijsmachine. En dan liefst een smaak die je in de winkel niet kunt krijgen, lavendel bijvoorbeeld. Wij probeerden een recept van Gordon Ramsey.

Voor 4 personen, 2 bolletjes per persoon 12 lavendelbloemen 250 ml room 250 ml volle melk 6 eieren (de dooiers) 100 g suiker 50 g gedroogde cranberry's, in kleine stukjes gesneden

1. Houd vier lavendelbloemen apart voor garnering. Haal van de rest de bloemetjes van de steeltjes af. Zet een steelpan met een dikke bodem op het vuur en doe daar de room, de melk en de lavendelbloempjes in. Breng aan de kook en draai dan het vuur uit. Laat een uur rustig staan zodat de lavendelbloemetjes hun smaak kunnen afgeven.

2. Splits de eieren, bewaar de eiwitten om bijvoorbeeld meringues te maken. Doe de dooiers in een schaal, voeg de suiker toe en klop alles goed luchtig.

3. Giet het eidooier-suiker-mengsel bij de lavendelmelk/room. Roer goed door. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm rustig onder constant roeren tot het mengsel zo dik is dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Giet het mengsel, zodra het dik genoeg is, af door een zeef in een bak die in de vriezer kan. Alle eventuele klontjes en blaadjes lavendel blijven achter in de zeef. Roer de stukjes cranberry erdoor.

4. Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je ijs-to-be en zet de bak in de vriezer. Haal het ijs na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Zodra het ijs dikker begint te worden verkort je de rusttijd tot 15-20 minuten. Meestal zijn 6-7 mixronden genoeg om mooi ijs te krijgen. Kost even wat tijd, maar moeilijk is het niet.

5. Serveer de ijsbolletjes in een hoorntje of een mooi schaaltje en garneer met de achtergehouden lavendelbloemetjes. [LT]

© foto: Heather Barnes @ Unsplash

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean