Op de keukentafel: Together, our community cookbook


Bij goede-doelen-kookboeken ben ik vaak een beetje op mijn hoede. Het doel is meestal reuze edel, maar de kwaliteit van de recepten laat soms echt te wensen over. Gelukkig is dat bij deze uitgave helemaal niet het geval: wat een heerlijk boek!

De achtergrond: op 14 juni brak brand uit in de Londense Grenfell Tower, een woontoren van 24 verdiepingen hoog. Aangezien het al nacht was, werden veel bewoners finaal overvallen. En omdat iemand had geprobeerd eens fijn te besparen bij de verwerking van het isolatiemateriaal, brandde de flat als een fakkel. Er vielen 72 doden en ruim 70 gewon-den, en talloze gezinnen verloren hun huis en belandden verspreid door de stad in tijdelijke onderkomens.

Maar juist na zo’n gebeurtenis hebben mensen behoefte aan contact met elkaar, de mogelijkheid met lotgenoten samen te komen. Vanuit die gedachte ontstond een gemeenschapskeuken, waar vrouwen twee keer per week samen kookten voor de buurt en voor hen die door het Grenfell-drama waren getroffen. In deze Hubb Kitchen Community kookten vrouwen uit alle hoeken van de wereld, wisselden recepten uit en vonden troost en een luisterend oor bij elkaar. Iemand kwam op het slimme idee om al die recepten te bundelen en als boek uit te brengen, en met hulp van Meghan Markle – ja, die van prins Harry – en de Royal Foundation verscheen vorig jaar Together, our community cookbook. Dat liep zo goed, dat de gemeenschapskeuken inmiddels zeven dagen in de week open kan zijn.

Dit 128 pagina’s tellende kookboek herbergt recepten die vaak al van generatie op generatie zijn doorgegeven. Van een Franse chocoladetaart tot een Iraanse lamsstoofpot en een Indiase coconut chicken curry – het ene gerecht oogt nog verleidelijker dan het andere. De meeste recepten zijn redelijk makkelijk en overzichtelijk, en na er een paar gemaakt te hebben (de aubergine masala, o wat lekker!) kan ik ook zeggen dat ze goed geschreven zijn. In de korte inleidingen leer je iets meer over de maker en haar achtergrond (‘I got this Greek recipe from my Irish mom’) en dankzij de foto’s heb je bijna het gevoel tussen al die vrouwen in de keuken te staan.

Kortom: een absolute aanwinst, een hommage aan eten maar ook aan vriendschap en saamhorigheid. En als bonus steun je met je aankoop ook nog eens deze en andere community kitchens – dus wat let je nog? [MT]

Together, our community cookbook, isbn 978-1-52910-292-5

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean