Aagje maakt: Gary Rhodes' kerstomaatjes


Gisteren werd bekend dat chef-kok Gary Rhodes is overleden, nog maar 59 jaar oud. Rhodes was de laatste jaren misschien niet meer zo’n bekend gezicht, maar ruim twintig geleden was hij zeker op de BBC een buitengewoon vertrouwde verschijning. Altijd met een brede grijns, flink wat gel in de stekeltjes en een grote passie voor de Britse keuken, ook toen dat nog helemaal niet trendy was. Rhodes begon zijn carrière in het Amsterdam Hilton, en zou in uiteenlopende restaurants meerdere Michelinsterren vergaren. Hij schreef – natuurlijk, want zo gaan die dingen – meerdere kookboeken, maar hoe graag ik ook naar hem op tv keek, die kookboeken waren nou weer niet zo heel toegankelijk. Zijn recepten vergden veel tijd, en bovendien altijd 2 asperges, 3 spinazieblaadjes, ½ pecannoot en ¼ grapefruit oid, waarna ik me dan afvroeg wat ik met al die restjes moest. Maar één recept, ik meen uit de Saturday Kitchen, komt bij ons nog regelmatig op tafel: Gary Rhodes’ cherry tomatoes with mozzarella. Simpeler dan simpel, maar het geheim zit ‘m in de warme olie.

350-450g kerstomaatjes

circa 80 g buffelmozzarella

olijfolie

snufje suiker

grof zeezout en peper uit de molen

voor de basilicumolie

50g basilicumblaadjes

100 ml olijfolie

1. Verwarm de grill voor. Halveer de kerstomaatjes en leg ze in een ondiepe ovenschaal. Snijd de mozzarella in dunne plakken.

2. Doe voor de basilicumolie de basilicumblaadjes in een foodprocessor. Verwarm de olijfolie in een pannetje en schenk over de basilicum. Breng op smaak met zout en peper en pureer. Werk de puree door een zeef en zet weg.

3. Druppel olijfolie over de tomatenhelften, en strooi zeezout naar smaak erover (Gary legde een brokje zout op elke helft, maar dat maakt het erg zout, hoor!). Geef flink wat draaien met de pepermolen erboven en bestrooi met suiker. Schuif onder de hete grill.

4. Haal onder de grill vandaan zodra de tomaatjes beginnen te bubbelen; verdeel de mozzarella erover en schuif nog even onder de grill tot de kaas begint te smelten. Serveer met de basilicumolie, brood en bijvoorbeeld een stukje vis, of wat crudo. [MT]

© foto Michelle Henderson | Unsplash

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean