Aagje kookt... Hähnchenknödel uit Lust auf Genuss Magazin

January 30, 2020

Hoewel de meeste mensen griezelen bij de gedachte aan Knödel, Klößen, Krapfen en Nocken – niet bepaald favorieten uit de Duitse keuken – wil Aagje jullie dit recept toch niet onthouden. We stuitten in de Duitse supermarkt namelijk op de februari-uitgave van het tijdschrtift Lust auf Genuss, dat volledig is gewijd aan deze knoedeltjes. Hartig én zoet, en in heel veel varianten. Dus niet alleen maar van die ietwat flauwe meelballen, waar iedereen meteen aan denkt.

Nog moeilijk kiezen. Zalmnocken met mierikswortel op een bedje van risotto, sushirijst-knödel met tofu en sesam, vanille-kwark-knödel met mandarijnencompote... klinkt allemaal heerlijk en ze zien er prachtig uit. Wij kozen voor de kippenballetjes met abrizozen, geserveerd met kikkererwten.
 

Voor 4 personen
 

8 gewelde abrikozen
150 g groene olijven zonder pit

1/2 ingelegde citroen (Marokkaanse/Turkse winkel)

1/2 bos peterselie + 1/2 bos munt, fijngehakt

2 uien
2 tenen knoflook
4 el olijfolie

600 g kippengehakt
1 geraspt oud broodje of 3 eetlepels panko broodkruim
gemalen komijn, kaneel en chilivlokken naar smaak
250 g kikkererwten uit blik
1 lente-ui, fijngesneden
600 g tomatenblokjes uit blik
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout en peper

 

1. Hak de abrikozen en de olijven in kleine stukjes. Haal het vruchtvlees uit de citroen en snijd de schil in reepjes. Hak de kruiden fijn. Snipper ui en knoflook en bak deze in 1 el olie tot ze glazig zijn.
2. Kneed het gehakt goed door met het paneermeel, de helft van de abrikozen- en olijvenstukjes, de ui/knoflookmix en breng op smaak met komijn, kaneel en chili. Meng de helft van de gehakte kruiden erdoor en vorm met vochtige handen kleine balletjes.
3. Giet de kikkererwten af en laat ze goed uitlekken. Verwarm 3 el olie in een ruime pan en braad de kipballetjes rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet apart. Bak in hetzelfde braadvet de lente-ui kort. Voeg dan tomatenblokjes, laurier en kruidnagel, kikkererwten, de rest van de abrikozen en olijven toe, met wat water. Laat 5 min. sudderen en breng op smaak met zout en peper. Doe vervolgens de balletjes er weer bij en warm nog eens 10 min. door. Vis laurier en kruidnagel er dan uit.
4. Strooi de rest van de peterselie en munt erover en serveer met bijvoorbeeld pitabroodjes of een Turks brood.[LT]
 

Uit Lust auf Genuss Magazin nr. 2- 2020, uitgave van Burda.com, ook online te bestellen.

Foto: met dank www.lust-auf-genuss.de
 

 

Please reload

Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean
Please reload

Please reload