Aagje maakt: Spätzle mit Zwiebeln und Käse


Spätzle zijn een soort pastaslierten, die wintersporters vast wel kennen – met name in Oostenrijk worden ze 's winters graag met veel kaas geserveerd. Ze hebben een heel typische bereidingswijze: het Spätzlebeslag wordt op een plankje geschept, waarna er boven een pan water reepjes van worden gesneden die zo het kokende water in tuimelen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk zo klaar en heel lekker. Mocht je nog aarzelen... deze dame laat perfect zien hoe het moet: https://www.youtube.com/watch?v=-Y6Ga9hMm4Y

voor 4

voor het Spätzlebeslag: 4 eieren | 400 g bloem | 150-180 ml bronwater met bubbels

2 grote zoete uien

2 knoflookteentjes

stukje Parmezaanse kaas

2 el fijngesneden bieslook

40 g gezouten boter

zout, peper, vers geraspte nootmuskaat

  1. Maak eerst het deeg: klop de eieren in een kom los en zeef de bloem erboven. Voeg al roerend 150 ml bronwater toe en breng op smaak met een snuf zout en nootmuskaat. Klop met een garde tot een glad beslag; voeg als het te droog lijkt nog wat water toe. Laat 10 min. staan. Het beslag is goed als je blaasjes ziet en het van een lepel zakt maar niet gelijk scheurt.

  2. Pel ondertussen de uien en knoflook; snijd de uien in ringen en de knoflook fijn. Trek van de Parmezaanse kaas mooie flinters en zet weg; zet ook de bieslook klaar.

  3. Vul een grote pan tot twee vingers breed onder de rand met water, zout rijkelijk en breng aan de kook. Schep een lepel beslag op een snijplank, neem een groot mes en maak dat en het uiteinde van de plank nat. Houd de plank een beetje schuin, snijd met het mes dunne reepjes van het beslag en laat die zo van de plank in het water glijden. Maak het mes en het uiteinde van de plank af toe nat in het kookwater om plakken te voorkomen en strijk je beslag steeds dun uit. Spätzle zijn in circa 1 min. gaar, dus werk in porties om te voorkomen dat de portie die als eerste in het water landt, te gaar wordt. Ze worden ook nog gebakken, dus het geeft niet als ze wat afkoelen. Schep gare Spätzle – ze zijn gaar als ze boven komen dobberen – met een schuimspaan uit het water en laat in een vergiet uitlekken.

  4. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak daarin de uien goudgeel; voeg de knoflookteentjes toe en bak die kort mee. Schep de uitgelekte Spätzle erbij en bak goudbruin en krokant, breng flink op smaak met peper en serveer, bestrooid met bieslook en kaas, met bijvoorbeeld een frisse salade erbij.

TIP

Je kunt in plaats van een plankje ook een aardappelpers gebruiken, maar maak het deeg dan met wat extra bloem iets dikker. [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean