Koken met een oudje: zandkoekjes

In onze reeks Koken met een oudje koken of bakken we uit een wat ouder kookboek. Boeken waar we graag op teruggrijpen als we zeker willen zijn van succes. Zoals dit heerlijke boek, Wij bakken zelf! van mevrouw R. Lotgering-Hillebrand uit 1932.

Zandkoekjes (een hele berg)

300 g bloem

200 g boter

150 g basterdsuiker

¼ theelepeltje bakpoeder

  1. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een soepele bal. Dek af en laat circa 30 min. in de koelkast rusten.

  2. Verwarm de oven voor op 150 ºC. Bestuif een werkvlak en een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een circa 1 cm dikke plak (mw. Lotgering geeft aan ‘ter dikte van een gulden’, maar daar zullen veel mensen niet mee geholpen zijn). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  3. Steek met een uitsteker of een klein glas rondjes of andere vormen uit het deeg en leg deze voorzichtig op de bakplaat. Bak de koekjes in circa 15 min. gaar.

  4. Neem voorzichtig van de bakplaat en laat op een rooster afkoelen.

Deze koekjes zijn heerlijk met bijvoorbeeld een paar bolletjes gember op siroop er kleingesneden doorheen (met zo min mogelijk siroop!), of extra gekruid met bijvoorbeeld kardemom, citroenschil, vanille of kaneel.[MT]

© foto: Marijne Thomas | Aagje Blok

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean