Aagje kookt... Blote-billen-in-het-gras-soep uit Toen was koken heel gewoon


We koken vandaag weer met een oudje. En niet eens zozeer een oud kookboek; het leuke boekje Toen was koken heel gewoon van Lisette Bossert kwam uit in 2015. Maar het recept dat we eruit maken is wel een oudje: ‘blote billen in het gras’... En dan een variant daarop: blote-billen-in-het-gras-soep. Want deze tijden schreeuwen gewoon om leuke recepten met peulvruchten (‘zo handig om in de voorraadkast te hebben’, ‘lang houdbaar’ etc.). En dit recept is ook nog eens supermakkelijk.

voor 2 personen 240 g witte bonen uit pot of blik (NB: zonder die zoete tomatensaus!) 250 ml groentebouillon 100 g snijbonen 2 el olijfolie 1 teen knoflook versgemalen peper en zout 1. Giet de witte bonen in een vergiet en spoel ze af onder de stromende kraan. Doe ze in een pan en giet de bouillon er bij. Breng de soep aan de kook en pureer die vervolgens met een staafmixer. Giet de soep dan door een fijne zeef en roer met een pollepel goed door, zodat er zoveel mogelijk van de bonenpuree in de soep terecht komt. Gooi wat er in de zeef achterblijft weg. Verwarm de soep weer en breng hem op smaak met zout en peper. 2. Breng in een andere pan een bodem water aan de kook. Haal de snijbonen door een snijbonenmolen (als je die nog hebt!) of snijd ze met de hand in fijne schuine reepjes. Kook de snijbonen in 3 min. beetgaar. 3. Snijd de knoflook in hele dunne plakjes, verhit de olijfolie in een pan en smoor de knoflook zacht in de olie. Maal wat peper over de olie en voeg een snuf zout toe. 4. Verdeel de bonensoep over twee soepborden. Schep midden in elk bord een bergje snijbonen. Lepel de olie met knoflook over de snijbonen en serveer. [LT]

Toen was koken heel gewoon, auteur: Lisette Bossert, verschenen in april 2015 bij Uitgeverij Loopvis, ISBN 9789081764872

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean