Kleine Quarkknödel met gebakken pruimen


Net als veel Nederlanders moest ik bij het woord Knödel altijd even slikken. Tot ik doorkreeg dat zoete Knödel, zoals Germknödel, vaak ontzettend lekker zijn. Deze kwarkbolletjes at ik in het restaurant van Museum Hamburger Bahnhof in Berlijn, heerlijk buiten in de zon, aan het water. Laten we hopen dat dat snel weer kan.... tot die tijd, gewoon lekker zelf maken. Guten Appetit!

voor 4 porties

Knödel:

200 g oude harde witte bolletjes, bv Kaiserbrötchen

200 g magere kwark

100 g zachte boter

50 g suiker

1 ei + 1 eierdooier

1 vanillestokje

poedersuiker, munt

Pruimen:

2 el boter

8 pruimen

1 el bruine basterdsuiker

1 tl kaneel

2 tl honing

2 steranijsjes (naar keuze)

1. Rasp de korst van de broodjes (ja, dat kan!) en zet apart. Scheur het binnenste van de broodjes in kleine stukjes. Doe de kwark in een schone theedoek en pers het vocht eruit.

2. Klop 50 g boter los met de suiker en klop ei en eierdooier erdoor. Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg dit toe aan de kom, evenals de uitgelekte kwark en de stukjes brood. Meng, dek af en laat circa 1 uur in de koelkast staan.

3. Bak ondertussen de pruimen: verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een ovenvorm heel licht in met een klein beetje van de boter. Was de pruimen, halveer ze en wip de pit eruit. Leg de pruimenhelften met het snijvlak naar boven in de ovenschaal. Meng de suiker met de kaneel en strooi over de pruimenhelften; druppel ook de honing erover. Verdeel de resterende boter in vlokjes erover en leg er naar keuze steranijsjes ertussen. Bak circa 15 min.; de pruimen zijn dan zacht en er loopt wat sap uit.

4. Vorm met vochtige handen balletjes van het kwarkmengsel, ongeveer ter grootte van een pingpongbal. Breng een flinke pan water met wat zout aan de kook en kook de balletjes voorzichtig 10 min. Neem uit de pan en laat uitlekken.

5. Smelt de resterende boter tot deze begint te bruisen en vermeng met de geraspte broodkorst. Wentel de kwarkballetjes erdoorheen en bestuif ze met poedersuiker. Serveer met de pruimen en wat stoofvocht en garneer met een blaadje munt. [MT]

foto © Marijne Thomas

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean