Aagje maakt: Spätzle


De meeste Nederlanders kennen Spätzle als loodzwaar gerecht tijdens de wintersport. Dat loodzware zit ‘m vooral in de bergen kaas die erdoor gaan, want van zichzelf zijn Spätzle helemaal niet zo zwaar. Je kunt ze dus ook heel goed in de zomer eten, met ‘beleg’ naar keuze. Spätzle zijn een soort pastasliertjes, die worden gemaakt van ‘dickflüssig’ beslag. Je schept dat op een snijplankje, waarna er boven een pan water reepjes van worden gesneden die zo het kokende water in tuimelen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk zo klaar én heel lekker. Mocht je nog aarzelen: op internet zijn talloze filmpjes te vinden hoe je dat doet. Wij koken ze altijd eerst en bakken ze dan lekker bruin in een koekenpan.

voor 4 personen

4 eieren

400 g bloem

circa 200 ml bronwater met bubbels

zout, peper, nootmuskaat

  1. Maak het beslag: klop de eieren in een kom los en zeef de bloem erboven. Voeg al roerend 180 ml bronwater toe en breng op smaak met een snuf zout, peper en nootmuskaat. Klop met een garde of met de deeghaken van een mixer tot een glad beslag; voeg als het te droog lijkt, nog wat koud water toe. Laat 10 min. staan. Het beslag is goed als je blaasjes ziet en het van een lepel zakt, maar niet gelijk scheurt.

  2. Vul een grote pan met water, voeg rijkelijk zout toe en breng aan de kook. Neem een groot mes en een houten snijplankje. Maak het mes en het uiteinde van de plank even nat in het water in de pan. Houd de plank een beetje schuin, schep er een lepel beslag op, snijd met het mes dunne reepjes van het beslag en laat die zo van de plank in het water glijden. Maak het mes en de plank af toe tussentijds weer nat in het kookwater om plakken te voorkomen. Schep de gare Spätzle – ze zijn gaar als ze boven komen dobberen – met een schuimspaan uit het water en laat in een vergiet uitlekken. Werk in porties om te voorkomen dat de portie die als eerste in het water landt, te gaar wordt. We bakken ze ook nog, dus het geeft niet als ze wat afkoelen. Maak zo alle Spätzle.

Maak ze af naar keuze. Bijvoorbeeld:

2 grote uien

2 knoflookteentjes

40 g gezouten boter

peper, bieslook, vers geraspte Parmezaan

Pel de uien en snijd in ringen; pel de knoflookteentjes. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak daarin de uienringen bruin. Pers na 10 min. de knoflookteentjes erboven uit en bak mee. Schep de uitgelekte Spätzle erbij en bak goudbruin en krokant, breng flink op smaak met peper en serveer, bestrooid met bieslook en kaas, met bijvoorbeeld een frisse salade erbij of een flinke handvol rucola. [MT]

© foto Marion Carniel | Shutterstock

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean