Aagje bakt: Bärentatzen | Berenvoetjes


Bärentatzen is een ander woord voor berenvoeten. Een goed berenvoetje is een beetje krokant aan de buitenkant en heerlijk zacht van binnen. Het lijkt qua vorm wel wat op een madeleine, maar smaakt anders en is kleiner. Van héle kleine beertjes, zullen we maar zeggen…. Dit recept komt oorspronkelijke uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu.

Voor circa 25 stuks

3 eiwitten

250 g kristalsuiker

100 g bittere chocolade

1/2 tl kaneel

schil van 1/4 onbespoten citroen

250 g gemalen hazelnoten

1/2 el cacaopoeder

suiker om te decoreren

+ een vorm voor Bärentatzen of kleine madeleines*

1. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom; voeg al roerend de suiker beetje bij beetje toe.

2. Rasp de chocolade fijn en doe die met de kaneel, citroenschil, hazelnoten en cacaopoeder bij de eiwitten. Schep voorzichtig om en laat 2 uur rusten.

3. Haal het deeg uit de koelkast. Schep er bolletjes ter grootte van een walnoot en druk die in de bakvorm. Haal ze er voorzichtig uit en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat ze 1-2 uur rusten.

4. Verwarm de oven voor op 130 ºC. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes 20 min. Schakel de oven uit en laat ze daarin nog 5 min. rusten. Bestrooi de Bärentatzen voor het serveren met suiker, of teken ‘teentjes’ met chocoladeglazuur.

* Gebruik je een houten vorm waarin de Tatzen niet worden gebakken maar enkel gevormd, strooi dan voor het uitdrukken van het deeg wat suiker in de vormpjes. Zo voorkom je dat de koekjes vastplakken. Heb je bijvoorbeeld een siliconenvorm waarin de Tatzen daadwerkelijk gebakken worden, vet de vorm dan licht in en bestuif met wat bloem om plakken te voorkomen.


foto: Shutterstock

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean