top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt... bananenbroodVrijdag a.s. is het bananenbrooddag. Iets om te vieren? Why not! En omdat bananenbrood zo’n typisch Amerikaans baksel is, volgen we dit keer het recept uit Heirloom Baking van de Brass Sisters; een al wat ouder bakboek van twee Amerikaanse zussen die al jaren recepten van over de hele wereld verzamelen en in boekvorm samenbrengen – rings a bell?  Het recept is uit de jaren 1940-’50 en door het gebruik van gesmolten boter in plaats van plantaardige olie lijkt het resultaat meer op een cake dan een brood.


voor 1 brood


225 g bloem

1 tl baking soda

1 snufje zout

½ tl nootmuskaat, liefst vers geraspt

60 g gesmolten boter

110 g lichtbruine suiker

110 g kristalsuiker

1 losgeklopt ei

320 g geprakte, rijpe bananen (± 3 stuks)

180 g gehakte walnoten


1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Vet een cake- of broodvorm (23 x 13 x 8 cm) in met wat boter en bekleed ’m met bakpapier.

2. Zeef de bloem boven een ruime kom en voeg baking soda, zout en nootmuskaat toe.

3. Mix in een keukenmachine of met een mixer de boter met de beide soorten suiker tot een romige massa, voeg ei en geprakte bananen toe en meng goed. Doe de droge ingrediënten en walnoten erbij en roer alles goed door.

4. Giet het deeg in de vorm en bak 50-55 minuten in het midden van de oven. Test met een prikker of satéstokje of het brood gaar is; de prikker moet er droog uit komen. Laat het brood afkoelen op een rooster. Serveer de plakken met bijvoorbeeld wat boter of lemon curd.
Dit recept komt uit Heirloom Baking with the Brass Sisters, Marilynn & Sheila Brass, uitgegeven door Black Dog & Leventhal Publishers, 2006, ISBN 139781579128814.


0 comments

Related Posts

See All

Commentaires


bottom of page