top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: Zupfbrot


 

Een Zupfbrot is wat in het Engels een tear apart bread wordt genoemd. Hebben we er in het Nederlands ook een woord voor? Scheurbrood klinkt een beetje dubieus en bij plukbrood zie ik een brood voor me dat je in een moestuin oogst… Het ‘scheur’-karakter krijg je door het deeg niet in een solide rol in een vorm te bakken, maar door kleine plakjes op elkaar te stapelen die in de oven als het waren aan elkaar vastgroeien. Het resultaat is een heerlijk luchtig brood dat ideaal is om bij een kop soep te serveren. Met dit recept maak je een brood voor 4-6 personen.

 

voor het deeg:

100 melk

1 el boter + wat extra voor de vorm

500 g bloem + wat extra voor de vorm + het werkblad

1 tl suiker

2 tl zout

½ blokje verse gist (of 1 zakje (7g) instant gist)

1 klein ei

 

voor de kruidenvulling:

3 el gemengde verse groene kruiden (bv. tijm, rozemarijn, basilicum, salie)

1 flinke knoflookteen

100 g zachte boter

100 g geraspte kaas

peper, zout

 

1. Verwarm in een steelpan de melk met de boter tot het mengsel lauwwarm is. Neem van het vuur en verbrokkel de gist erboven en roer om (of strooi de instant gist erin). Zet 5 min. weg. Meng in een ruime kom de bloem met suiker en zout. Schenk het gistmengsel erbij en kneed 5 min. tot een glad deeg, bv. met de kneedhaken van de mixer. Dek de kom af, zet op een warme, tochtvrije plek en laat 45 min. rusten (het deeg rijst iets, maar niet enorm).

2. Was ondertussen de groene kruiden, schud droog en snijd de knoflookteen heel fijn. Meng alles door de boter en prak tot het een mooi zacht geheel is (als de boter te hard is, maak je straks in stap 3 het deeg kapot). Breng goed op smaak met zout en peper. Vet een cakevorm in met boter, bestuif met bloem en klop het teveel aan bloem eruit.

3. Bestuif het werkvlak met bloem en haal het deeg uit de kom. Rol het uit tot een grote lap (ca. 50 x 50 cm) en bestrijk deze met de kruidenboter; bestrooi met de geraspte kaas. Snijd er vervolgens kleinere plakjes uit (ca. 10 x 10 cm); stapel steeds 5 plakjes op elkaar en zet die rechtop in de vorm. Je kunt de cakevorm ook verticaal voor je neerzetten en de plakjes erin opstapelen. Vul zo de hele vorm en vul de gaatjes met de deegrestjes. Dek opnieuw af en laat 20 min. rusten.

4. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC (of 160 º hetelucht). Klop het eitje los met een vork en bestrijk het brood ermee. Bak het vervolgens in 45 min. goudbruin in de oven; neem dan uit de oven, laat 10 min. afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm.  


© foto uitg. aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All

Comentários


bottom of page