Hoeveel landen zouden er zijn met een nationaal feest ter ere van een dichter? In Schotland komen elk jaar op 25 januari – Burns Night – mensen samen om de dichter Robert Burns (geboren op 25 januari 1759 in Alloway, Ayrshire) en zijn gedichten te herdenken met een aantal bijzondere rituelen tijdens een ‘Burns Supper’.
Hoe organiseer je een officieel Burns Supper?
Het begin: de gasten komen samen, de gastheer- of gastvrouw zegt een paar woorden van welkom en de avond wordt geopend met het dankgebed dat Burns schreef: de Selkirk Grace.
Het traditionele voorgerecht is cock-a-leekie, een soep met o.a. prei, pruimen en kip. Daarna wordt onder begeleiding van doedelzakmuziek de haggis binnengedragen en draagt de organisator Burns’ Address to a Haggis voor. Na een toost op de haggis komt de rest van het hoofdgerecht. De afsluiter is meestal het Schotse toetje cranachan met slagroom, whisky, honing en frambozen.
Na de maaltijd: de eerste Burnsherdenking wordt uitgevoerd, de Immortal Memory (het belangrijkste eerbetoon aan Burns), daarna een tweede herdenking, gevolgd door Ode to the Lassies, de Reply To The Toast To The Lassies en de laatste herdenking.
Het einde van de avond: de gastheer- of vrouw bedankt de aanwezigen, iedereen staat op en zingt Auld Lang Syne, waarbij ze armen kruisen en de handen ineen slaan bij de zin 'And there’s a hand, my trusty fere!'
Cranachan voor 8 gezellige Burns Supper-gasten
Dit heb je nodig:
• 850 ml slagroom
• 150 g poedersuiker
• 250 g mascarpone
• 6 el Schotse whisky
• 1 kg frambozen, liefst vers maar uit de vriezer kan ook
Voor de havermoutkruimels:
• 140 g boter
• 80 g honing
• 200 g (volkoren) havermoutvlokken
• 75 g lichtbruine basterdsuiker
• 100 g hazelnoten, grof gehakt
• 85 g bloem
1. Maak eerst de havermoutkruimels. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter met de honing in een pannetje en roer de overige ingrediënten er goed door.
2. Verspreid het mengsel over een bakplaat bekleed met bakpapier en bak zo’n 20 minuten tot het krokant is. Laat afkoelen, verkruimel de stukjes en zet aan de kant (je kunt deze kruimels al 3 dagen van tevoren maken als je ze in een afgesloten bakje bewaart).
3. Klop de koele slagroom met de suiker op tot hij lobbig is. Voeg de mascarpone en de whisky toe en klop tot alles mooi gemengd is.
4. Om het toetje samen te stellen, neem je een grote glazen schaal of eenpersoons glaasjes. Maak steeds laagjes: eerst room, dan frambozen, dan havermoutkruimels. Ga door tot de ingrediënten op zijn.
Natuurlijk ook heel lekker bij een maaltijd zonder haggis! Maar wel mét een glaasje whisky...
Foto: Diana Sklarova@iStockphoto.com
Comments