top of page
  • Aagje Blok

aagje maakt: Kartoffel-Walnussgratin


Deze vegetarische aardappel-walnootgratin kwam bij mijn Duitse schoonfamilie regelmatig op tafel. Grote bak sla erbij, glaasje witte wijn en klaar is kees.


voor 4-6


1 kg vastkokende aardappelen

3 knoflookteentjes

50 g gezouten boter + extra om in te vetten

130 g geraspte emmentaler

85 g gedopte walnoten, klein gehakt

zout, peper, snufje gerookt paprikapoeder

1/2 bosje bieslook

300 ml volle melk

2 eieren

vers geraspte nootmuskaat


1. Schil de aardappelen en snijd in dunne plakken. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Pel 1 knoflookteentje en halveer het; wrijf met de helften een ondiepe ovenschaal in. Vet de vorm vervolgens goed in met boter.

2. Verdeel de plakjes aardappel afwisselend met de geraspte kaas en de walnoten over de vorm en breng elke laag krachtig op smaak met zout en peper; eindig met kaas.

3. Knip de bieslook fijn en rasp de resterende knoflookteentjes. Klop in een kommetje de melk los met de eieren, bieslook en knoflook; breng goed op smaak met zout, peper, gerookt paprikapoeder en nootmuskaat.

4. Giet de eiermelk over de aardappelen en verdeel er 50 g boter in kleine vlokjes over.

5. Bak in circa 50 min. goudbruin en gaar. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden. Lekker met geroerbakte spinazie met knoflook en citroen.


Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! De Duitse vegetarische keuken, dat je in de (online) boekhandel kunt kopen.


foto uitg. aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page