Aagje maakt: Kartoffelsuppe
- Aagje Blok
- Mar 26
- 1 min read

In Duitsland breek je je figuurlijke nek over aardappelsoep. Er bestaat zelfs cup-a-soup in aardappelsoepsmaak! Het is een typische exponent van een ‘arme keuken’: simpele ingrediënten die een goed vullend gerecht opleveren. Je kunt er talloze variaties mee bedenken – serveer er bijvoorbeeld forel op met wat mierikswortel, tuinkers of bruin gebakken stiftjes knoflook.
(4 pers.)
700 g aardappelen
2 middelgrote uien (ca. 150 g)
1 el boter
1,5 l groente- of kruidenbouillon
200 ml slagroom
zout, peper
1 tl wittewijnazijn
2-3 takjes tijm
2 repen (vega) gegrilde bacon
1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een ruime soeppan en fruit daarin de ui en aardappel.
2. Giet de bouillon erop en kook de aardappelstukjes in 25 min. gaar.
3. Giet de slagroom erbij en pureer het mengsel met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en azijn.
4. Scheur de blaadjes van de takjes tijm. Schep de soep in kommen en garneer met tijm en op elke kom wat bacon, bijv. in stukjes gescheurd. Serveer met lekker grof brood.
foto © uitgeverij aagjeblok
Comments