top of page
  • Aagje Blok

Aagjes recept van de dag: Bloemkoolsoep


Kan iemand ons uitleggen waarom een grote bloemkool goedkoper is dan zo’n kleintje? Geen idee, maar wij kopen – dus – gewoon stug de grote exemplaren. En maken er van alles van cq mee (behalve ‘bloemkoolrijst’. Bloemkoolrijst is namelijk gewoon gemalen bloemkool en lijkt in de verste verte niet op heerlijke, geurige basmati- of pandanrijst. Foei.), zoals dit heerlijke soepje. Ook ideaal als je gasten krijgt, want het ziet super uit, kost weinig moeite en is van tevoren klaar te maken. En je maakt het, jawel, van een grote bloemkool.


voorgerecht voor 4

1 flinke bloemkool

1 ui

2 el olijfolie

750 ml groentebouillon

handjevol erwtenscheuten ter decoratie (je kunt ook bijvoorbeeld waterkers nemen)

zout, peper


voor de croutons:

2 oude boterhammen (of 4-6 plakjes oud stokbrood)

2 el gezouten boter

2 flinke knoflooktenen

  1. Begin met de croutons: verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd het brood in blokjes. Smelt de boter in een koekenpan en pers de knoflook erboven uit. Meng de blokjes erdoor, hussel goed om zodat ze allemaal bedekt zijn en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif in de oven en bak in 15 min. krokant. Laat afkoelen.

  2. Maak de bloemkool schoon en verdeel in roosjes. Pel en snipper de ui. Verwarm de olie in een ruime pan en bak daarin de uiensnippers. Voeg na pakweg 3 min. de bloemkool toe, roer goed om en breng op smaak met peper en zout. Giet er 500 ml bouillon op en laat pakweg 10 min. zachtjes koken.

  3. Controleer of de roosjes gaar zijn door er de punt van een scherp mes in te steken, dat moet makkelijk gaan. Pureer de soep met een staafmixer, giet de resterende bouillon erbij en verwarm nogmaals al roerend. Was de erwtenscheuten en dep ze voorzichtig droog.

  4. Breng de soep op smaak en schep in mooie diepe borden. Verbrokkel de croutons boven de soep tot kleinere stukjes (dat oogt leuker), garneer met erwtenscheuten en draai er nog wat zwarte peper boven. Serveer direct.

Tip Door de croutons eerst te bakken en ze niet gelijk in de oven te leggen, worden ze heerlijk knapperig. Je kunt de soep ook garneren met lente-uitjes of bieslook, een druppeltje kruidenolie of een tuile van Parmezaanse kaas.

© foto: Kati Molin | Shutterstock


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page