top of page
  • Aagje Blok

Banoffee Pie van de Hairy BikersGisteren overleed Dave Myers, een van de twee Hairy Bikers. Twee motorrijdende heren – zijn maat heet Si King – die hier misschien niet iedereen kent, maar die in Groot-Brittannië culinaire grootheden zijn. In hun uiteenlopende series en kookboeken reisden ze de hele wereld over, maakten kennis met de keukens van talloze landen, kookten vega, mediterranean, asian en nog veel meer, maakten in Mums know best klassiekers met Britse moeders, bakten, kookten en grilden, en gingen als Hairy Dieters zelfs zo smakelijk mogelijk op dieet. Werp vooral een blik op hun site (https://www.hairybikers.com) en val in de shop achterover van de ongelooflijke productie aan kookboeken. Hun vriendschap was meeslepend, hun koken indrukwekkend toegankelijk. En, bijna belangrijker nog wat ons betreft: pak een Bikers-recept en je weet zeker dat het lukt. Wij Aagjes zijn grote Hairy Bikers-fans, en hoewel je de mannen natuurlijk niet kent, raakte Dave's overlijden ons toch. We drinken vanavond een glaasje op Dave en Si, in begeleiding van een stukje van hun eigen Banoffee Pie. Het recept vind je hier in vertaling, maar het is afkomstig van hun site, waar je nog heel veel meer lekkers kunt vinden.

 

Banoffee Pie van Dave en Si


voor de karamelvulling:

115 g boter

115 g donkerbruine basterdsuiker

1 blikje (397 g) zoete gecondenseerde melk

 

voor bovenop:

5 rijpe middelgrote bananen

450 ml slagroom

1 tl vers citroensap

25 g pure chocolade, grof geraspt of in krulen

 

voor de bodem:

75 g boter

300 g volkorenbiscuits naar keuze, zoals McVities, al dan niet met chocolade

 

1. Maak eerst de bodem: smelt de boter in een pannetje. Doe de koekjes in een diepvrieszakje en sla ze met een deegroller fijn. Doe de kruimels in een kom en meng de gesmolten boter erdoorheen.

2. Stort het mengsel in een vorm van 23 cm ø met losse bodem en een rand van minimaal 4 cm hoog en druk stevig aan. Zorg ervoor dat de kruimels goed verdeeld zijn, zeker waar bodem en rand in elkaar overgaan. Zet minimaal 30 min. in de koelkast.

3. Smelt voor de karamelvulling de boter in een pan met antiaanbaklaag en roer de suiker erdoor. Verwarm al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost en de boter en suiker mooi glad zijn, er mag geen olie bovenop drijven. Voeg de gecondenseerde melk toe en breng zachtjes aan de kook; laat circa 3 min. zachtjes pruttelen tot het mengsel een diepbruine, romige kleur heeft. Giet dit voorzichtig op de koude bodem en strijk gelijk de bovenkant glad. Zet minimaal 1 uur en maximaal 8 uur in de koelkast voor je de taart afmaakt.

4. Klop de slagroom kort voor het serveren. Je wilt mooie zachte pieken – steviger, en het zal te stijf ogen in combinatie met de bananen. Snijd vier bananen in schuine plakjes en strooi de helft over de karamelvulling. Schep de andere helft door de room en verdeel met een lepel eroverheen.

5. Snijd de resterende banaan in plakjes en meng in een kom met het citroensap, om te voorkomen dat de banaan bruin wordt. Versier de bovenkant van de taart ermee, steek ze willekeurig in de room en bestrooi de taart met geraspte chocola. Snijd smalle punten van de taart, want hij is behoorlijk machtig! 

0 comments

Related Posts

See All

Комментарии


bottom of page