top of page
  • Aagje Blok

Knollensellerie-Suppe mit Pumpernickelkrokant


Dit is nou echt de ideale soep: goed van tevoren klaar te maken, feestelijk, ziet er prachtig uit en is zo waanzinnig lekker dat wij, als je ons niet tegenhoudt, rustig de hele pan leeg lepelen. Laat de topping van roggebrood vooral niet achterwege: het is juist de combinatie van de licht zoete knolselderij met het wat bittere van het roggebrood die dit soepje zo bijzonder maakt.


Knolselderij-crèmesoep met roggebroodkrokant

voor 4


voor de soep:

1 knolselderij

2 eetlepels citroensap

2 sjalotjes

25 g roomboter

1 kruidenbouillontablet

1 takje tijm

2,5 el cognac

125 ml crème fraîche

zout en peper


voor het roggebroodkruim:

60 g Pumpernickel of Fries roggebrood

1 takje rozemarijn

1 knoflookteentje

2 el rozijnen*

1 el olijfolie


1. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Bewaar de blokjes om verkleuren te voorkomen in een kom met koud water en het citroensap.

2. Pel en snipper de sjalotten. Laat in een ruime pan de boter smelten en fruit de sjalotjes daarin 2 minuten. Schep de knolselderij uit het water, laat uitlekken en bak de blokjes al roerend twee minuten mee. Voeg het bouillontablet, de tijm en 600 ml water toe. Kook de selderij op laag vuur in circa 20 minuten gaar.

3. Verkruimel ondertussen het roggebrood. Snijd de naaldjes van de rozemarijn, het knoflookteentje en de rozijnen heel fijn. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak daarin het roggekruim met de rozemarijn, knoflook en rozijnen krokant; breng op smaak met een snuf peper.

4. Neem de tijm uit de pan en pureer de soep glad met de staafmixer. Roer vervolgens de cognac en de crème fraîche door de soep en pureer nogmaals met de staafmixer om de soep heel glad te krijgen. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met het kruim en serveer.


*Het effect is het mooist met gele rozijnen.


Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! De Duitse vegetarische keuken, dat je in de (online) boekhandel kunt kopen.


foto’s Marijne Thomas | uitg. aagjeblok0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page