top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt… hartige scones


Dit Aagje is vers terug van een vakantie in Engeland, waar we ons natuurlijk ook meerdere keren te buiten zijn gegaan aan een overheerlijke Devon Cream Tea! Thee met melk, scones met clotted cream en jam. In elke tea room verkrijgbaar, bij elk landhuis… Niets leuker dan zo’n huis mét bijbehorende tuinen te bezoeken en dan af te sluiten met een tea.

De huizen die onder de National Trust vallen, hebben vaak ook een ruim gesorteerde shop, waar je allerlei leuks kunt kopen: van bijzondere (moes)tuinplanten tot bijvoorbeeld hele leuke kook- en bakboeken! Ik kwam daar het National Trust Book of Scones tegen. Met naast de standaard scone mét of zonder rozijnen nog 48 andere varianten, waaronder ook een heel stel hartige. Misschien leuk om ze alle 50 eens te maken? We gaan van start met de Welsh Cheese and Herb Scones!


Voor 12 scones 450 g zelfrijzend bakmeel 2 tl bakpoeder 1 tl zout 100 g boter in blokjes 1 tl gemengde gedroogde kruiden (bijv. Italiaanse kruiden) 225 g geraspte oude kaas (cheddar of een andere) 120 ml melk 120 ml water


1. Verhit de oven voor tot 220 °C. Vet een bakplaat in of gebruik bakpapier of een siliconenvel. 2. Zeef bakmeel, bakpoeder en zout boven een mengkom. Voeg de boterblokjes toe en verkruimel die met je vingertoppen samen met de droge ingrediënten tot het op rul zand lijkt. Roer er de tuinkruiden en 175 g van de kaas doorheen. 3. Meng melk en water erdoor en vorm zo een soepel deeg. 4. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ongeveer 2,5 cm dik. Steek met een bakring of een glas van 6 cm doorsnee de 12 scones uit. Leg die op de bakplaat en strooi de rest van de kaas over de bovenkanten. 5. Bak de scones in 10 min. goudbruin. Laat ze afkoelen op een rek en serveer ze lauwwarm of koud, met wat boter. [LT]


Uit het National Trust Book of Scones, Sarah Merker, ISBN 9781909881938, Engelstalig maar ook in Nederland verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.

Foto: Melia Ho@Shutterstock.com

0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page