top of page
  • Aagje Blok

aagje bakt: kaas-uien-sodabroodEen tijd geleden postten we dit recept – een waanzinnig makkelijk en lekker kaas-uienbrood, dat in een handomdraai is gemaakt. Het recept is niet van onszelf, maar is afkomstig uit het onvolprezen Sainsbury Magazine. Velen bleken dat niet te kennen, en daarom gooien we het nog maar eens in de strijd.


Sainsbury is een grote Engelse supermarktketen, dus hun tijdschrift is een soort Allerhande – maar dan veel leuker. Enige probleem: ik nam ooit een abonnement en vervolgens duurde het steeds meer dan een maand voor het nummer in kwestie daadwerkelijk met de post arriveerde. Zo zat ik dus begin januari gezellig naar de kerstsuggesties te kijken. Kortom: abonnement opgezegd, want hun website is ook een genot. Daar vind je ook dit recept:


Voor wie het Engels lastig vindt, bijgaand de vertaling. Dubbelkoolzure soda (of bicarbonaat of baking soda) is overigens een rijsmiddel, dat op zuur reageert – in dit geval de karnemelk. Je kunt het ook in Nederland krijgen, bijvoorbeeld bij Dille & Kamille en de AH. Je kunt naar hartelust variëren met smaken – een flinke snuf gerookt paprikapoeder erin is bv. ook erg lekker.


nodig voor 1 flink brood:


400 g bloem

1 tl bicarbonaat

1 tl fijn zout, peper

1 bosje lente-uitjes, schoongemaakt en fijngesneden

125 g geraspte kaas

300 ml karnemelk

1 el melk 


1.     Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestuif een bakplaat met een beetje bloem. 

2.     Zeef bloem, bicarbonaat, zout en een flinke dot peper boven een kom en meng goed. Voeg het merendeel van de lente-ui en kaas toe; houd wat apart voor de bovenkant. 

3.     Maak een kuiltje in het midden en giet de karnemelk erbij; roer om en kneed dan kort tot een glad deeg. Vorm er een bol van en leg die op de bakplaat. Strooi de resterende lente-ui en kaas erover en druk iets aan. Bestrijk de bovenkant dun met de melk. 

4.     Bak het brood circa 40 min. in de oven tot het brood bruin is en hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat minimaal 30 min. op een rek afkoelen. 

0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page