top of page
  • Aagje Blok

aagje bakt: Rotweinkuchen


oftewel: Rodewijncake


Bakken met broodbeleg? Why not? Dit recept voor Rotweinkuchen is afkomstig van mijn Duitse ‘schoon’-oma, oma Ellen, en maakt gebruik van chocoladevlokken. Ja, van die vlokken die je bijvoorbeeld op een beschuitje eet. Klinkt misschien raar, maar werkt perfect. Ze had dit recept ooit in een schriftje geplakt – ja, kijkbuiskindertjes, vroeger deden mensen dat, recepten uitknippen en in een schriftje plakken! – met de handgeschreven en licht geïrriteerde opmerking ernaast dat het 'wel wat alcoholischer' mocht. Laat dat maar ons over…


VOOR 1 CAKE

150 g bruine basterdsuiker

3 eieren

125 ml zonnebloemolie (+ iets extra voor de vorm)

175 g bloem (+ iets extra voor de vorm)

8 g bakpoeder

1 el cacaopoeder

1 tl kaneel

75 g pure chocoladevlokken (ja, broodbeleg)

4 el (stevige) rode wijn


1. Vet een cake- of springvorm in met een drupje olie en bestuif met wat bloem; klop het teveel aan bloem eruit. Verwarm de oven voor op 160 °C.

2. Doe de basterdsuiker in een kom, breek de eieren erboven en klop tot een schuimige massa. Roer de olie erdoor.

3. Meng in een tweede kom de bloem met het bakpoeder, cacaopoeder, kaneel en de chocovlokken. Voeg dit beetje bij beetje bij het eiermengsel, giet de wijn erbij en meng goed. Schep het beslag in de vorm en bak circa 60 min. in de oven.

4. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen; bestuif eventueel nog met poedersuiker.


Dit recept vind je ook in ons boek BACK! Het Duitse Bakboek (blz. 34), dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.


foto © uitg. aagjeblok0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page