top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt… Upside-down Banana TartVandaag is het British Pudding Day… een dag waarop in Engeland – al sinds de 14e eeuw – het dessert wordt gevierd: ‘British Pudding Day is here to celebrate all of the lovely deliciousness that goes along with the rich history that puddings carry...’ En dan hoef je niet alleen aan ‘pudding’ te denken, maar aan alles wat zoet is en wat je na een warme maaltijd als dessert kunt serveren. Zoals deze upside-down banana tart van de Hairy Bikers. Lijkt op de bekende Franse tarte tatin, maar in plaats van appels gebruik je bananen.


voor 6 eters

200 g suiker

150 g boter in blokjes

een snuf gemalen kardamom

geraspte schil van 1 sinaasappel

4-5 bananen, in schijfjes of in de lengte doorgesneden in plakken

1 rol vers bladerdeeg


1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Doe de suiker in een koekenpan van 23 cm doorsnee die de oven in kan (bijv. gietijzer). Zet deze op een middelhoge temperatuur op het fornuis en laat de suiker smelten. Niet roeren, maar af en toe de pan een beetje ronddraaien tot de suiker een lichte karamelkleur heeft. Neem de pan van het vuur en voeg de blokjes boter toe. Het mengsel gaat eerst bruisen; zodra dat afneemt, kun je met een garde de boter goed met de suiker mengen. Mocht het mengsel gaan schiften, voeg dan een eetlepel water toe en meng weer.

3. Voeg kardamom en sinaasappelrasp toe en leg de banaan strak tegen elkaar op het boter-suiker mengsel.

4. Snijd uit de rol bladerdeeg een cirkel ter grootte van je pan. Prik er met een vork gaatjes in. Leg het bladerdeeg op de bananen en stop het langs de rand in.

5. Bak de taart 40-45 min. in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin is. Laat de taart daarna licht afkoelen.

6. Trek je ovenhandschoenen aan (de pan én de karamel zijn nog steeds heet!), leg een groot bord over de pan en draai om, zodat de taart netjes op het bord terecht komt. Snijd ’m in punten en serveer met een dot dikke Griekse yoghurt of een bolletje vanille-ijs.


Dit recept komt uit The Hairy Bikers British Classics van Si King en Dave Myers, uitgegeven door Orion Books, 2018, ISBN 9781409171959.


foto: © Elena Veselova@Dreamstime


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page