top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt... zoet sodabrood


Vorige week maakten we een waanzinnig lekker kaas-uien sodabread; maar wist je dat je ook een zoet sodabrood kunt maken? Dit recept is afkomstig van de site bbcgoodfood.com. Altijd een bron van heerlijke recepten, deels afkomstig uit het – tot voor kort gelijknamige – magazine, waarvan de naam onlangs is omgetoverd tot Good Food magazine.

 

Voor 1 brood

100 g havermout

25 g boter, in blokjes

200 g bloem

200 g volkorenmeel, plus wat extra voor het bestuiven van het aanrecht

100 g kristalsuiker

1 tl bicarbonaat

1,5 tl koek-/speculaaskruiden

1 tl zout

50 g zwarte rozijnen

50 g gele rozijnen

50 g dadels, ontpit en in stukjes

3 el geconfijte sinaasappelschil

450 ml karnemelk

3-4 el rietsuiker (of Demarara als je dat kunt krijgen)

 

1. Verhit de oven voor tot 200 °C. Wrijf met je vingertoppen de blokjes boter door de havermout of mix beide in een keukenmachine. Roer bloem, meel, kristalsuiker, bicarbonaat,  kruiden, zout, rozijnen, dadels en sinaasappel er goed door.

2. Giet de karnemelk erbij en roer die kort door de droge ingrediënten met een mes. Strooi wat meel uit op het aanrecht, stort het beslag erop en kneed dit kort (!) met je handen tot een bal. Leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier en strooi er de rietsuiker losjes overheen. Druk de suiker een beetje aan. Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant en bak het brood ca. 35 min in het midden van de oven, tot de buitenkant een knapperige korst heeft. Serveer het brood warm of koud met boter of bijvoorbeeld een lik marmelade.


 

Foto: © Marian Vejcik@Freepik.com


#brood   #sodabread   #zoet  

0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page