top of page
  • Aagje Blok

Aagje kookt... groentebouillon met Eierstich


Ter gelegenheid van de op handen zijnde Wereld Ei dag (8 oktober, jawel!) maken we een leuk Duitse recept met ei dat we hier eigenlijk niet kennen. Duitsers zijn dol op heldere bouillon met een wat steviger vulling, zoals balletjes (Klößchen), pannenkoekreepjes (Flädle) of ei (Eierstich). Wij maken een zelfgetrokken groentebouillon, maar je kunt natuurlijk ook een andere bouillon gebruiken.


voor 1,5 l bouillon

1 grote wortel 2 peterseliewortels (als je die kunt krijgen) 2 stengels bleekselderij 2 tomaten een plak knolselderij 2 uien 4 lente-uitjes 2 knoflookteentjes 3 takjes tijm ½ bos peterselie inclusief stelen peper, zout, scheutje olijfolie


1. Maak de wortel, peterseliewortels, bleekselderij, tomaten, knolselderij, uien en lente-uitjes schoon en snijd in stukken. Pel de knoflookteentjes en kneus ze met een groot mes. 2. Doe alle groenten met de tijm, peterselie en een flinke snuf peper en zout in een ruime pan en giet er 2 liter water en een scheutje olijfolie op. Leg een deksel op de pan en laat zo minimaal 1 uur op laag vuur zachtjes pruttelen; schep eventueel schuim dat bovenop komt drijven eraf. Breng op smaak en neem de pan van het vuur. 3. Neem een tweede grote pan, hang er een vergiet in en giet de bouillon over; de groenten in het vergiet worden verder niet gebruikt.


voor de eierstich

2 eieren 100 ml melk zout, peper, snuf nootmuskaat beetje boter om in te vetten


1. Verwarm de oven voor op 150 ºC. Vet een vierkante of langwerpige ovenschaal in met boter. Roer de eieren los met de melk en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Houd het bij roeren, klop niet, want dan krijgt de Stich te grote ‘poriën’ terwijl het oppervlak juist mooi glad moet zijn. 2. Giet het mengsel in de ovenschaal. 3. Neem een braadslee en zet de schaal erin; giet heet water in de braadslee tot het net onder de rand van de ovenschaal staat. Schuif het geheel in de oven, dek af met aluminiumfolie (anders wordt de bovenkant bruin) en laat in circa 45 min. volledig stollen. Neem uit de oven, laat afkoelen en snijd in rondjes (bijvoorbeeld met een meloenbolletjesuitsteker) of ruitjes. 4. Vul een kom of een mooi diep soepbord met de hete bouillon, leg er de Eierstichbolletjes in en garneer eventueel nog met wat fijngesneden wortel of lente-ui.


Foto: © uitgeverij aagje blok


Dit recept – hier licht aangepast – komt uit ons boek Koch! Vegetarisch, te koop bij de (online) boekhandel, ISBN 9789462501393.


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page