top of page
  • Aagje Blok

Aagje maakt: Jamtaart


Klinkt gek? Valt wel mee – de Engelse keuken kent bijvoorbeeld de beroemde Bakewell tart, ook een jamtaart. Dit exemplaar is een iets simpeler versie, al heb je wel enig geduld nodig om de bodem mooi dun te krijgen; belangrijk, anders gaat de jamsmaak onder. O, en een bakvorm met gaatjes (zie foto verderop) om een ‘soggy bottom’ te voorkomen. Deze heb ik ooit gekocht bij Next (ja, die verkopen ook keukenbenodigdheden!), maar je vindt dit soort quichevormen ook bij kookwinkels of bv. Dille & Kamille. Absoluut het geld waard; let op dat de vorm ook geperforeerde randen heeft, en een losse bodem.


voor 8 smalle punten


deeg:

115 g bloem

mespuntje zout

50 g koude boter, in blokjes

2 el ijskoud water


vulling:

4 el jam naar keuze*

115 g boter

2 middelgrote eieren + 2 dooiers

115 g suiker

55 g gemalen amandelen

4 druppels amandel- of sinaasappelextract

1 el poedersuiker (ter decoratie)


1. Zeef bloem en zout boven een kom; voeg de boter toe en kneed tot fijn kruim. Doe het water erbij en kneed tot een samenhangend deeg. Wikkel in folie en leg 30 min. in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed een geperforeerde quichevorm van 20 cm met bakpapier. Rol het deeg zo dun mogelijk uit en bekleed de vorm ermee; maak ook opstaande randen. Zorg dat je nergens gaatjes hebt, want dan loopt straks de vulling eruit. Bestrijk de bodem met de bolle kant van een lepel gelijkmatig met jam. Smelt de boter en zet weg.

3. Klop de eieren, dooiers en suiker op hoge stand met een mixer of keukenmachine los tot het een dikke zachtgele massa is (niet zachtgeel? Dan moet je echt nog even door!). Voeg in een dun straaltje de gesmolten boter toe, schep dan de amandelen en het extract erdoorheen.

4. Schenk de vulling op de jambodem en zet de vorm behoedzaam in de oven. Bak 22 min.; leg dan voorzichtig een stuk aluminiumfolie bovenop zodat de bovenkant niet verbrandt. Kijk na nog eens 8 min. of de vulling stevig is geworden (mag niet meer trillen) en neem dan uit de oven. Laat afkoelen op een rooster en bestuif met de poedersuiker.


* Neem wat je lekker vindt; ik gebruik het liefst iets een krachtige, wat bittere jam of marmelade.


© foto's uitg.aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page