Help mijn eten mislukt!
- Aagje Blok
- 17 uur geleden
- 2 minuten om te lezen

Soms mist een gerecht iets en kun je niet helemaal benoemen wat het is… Aagje to the rescue: onze top-5 van kruiden en specerijen om een bijna-klaar gerecht te redden!
 1.     Citroensap. Veel koks hebben de neiging bij een flauwe saus meer zout toe te voegen. Toch is het vaak niet het zout dat ontbreekt, maar iets zuurs. Scheutje citroensap erbij en de hele boel fleurt op (en het is nog gezonder ook). Dreigt de inhoud van je pan echt saai te worden: wat geraspte citroenschil erbij. Wereld van verschil!
2.    Kerrie. Kerriepoeder lijkt een beetje ‘uit’, iets uit een jaren-70-kookboek – vandaag de dag zijn we liever in de weer met currypasta’s en rubs. Toch is simpel kerriepoeder perfect om een gerecht net een beetje body te geven. Dat geldt zeker niet alleen voor oosterse gerechten; probeer maar eens een beetje kerriepoeder in te flauwe spinazie of in een saus met paddenstoelen en feta. Perfetto!
3.    Laurier. Mist je pastasaus diepte, is je curry net iets te zoet of blijft je stoofvlees wat flauw? Laat 15 min. een flink (niet te oud!) laurierblad meestoven. Het neemt het zoetige weg en geeft een tomatensaus een prachtige diepte. Laat het bij een saus met subtielere smaak niet te lang meetrekken (en neem niet gelijk een handvol), want laurier kan ook enorm overheersen.
4.    Te zout of te krachtig van smaak geworden? Handje kleingesneden peterselie, al dan niet uit de vriezer, doet wonderen. Datzelfde geldt trouwens ook voor een of twee blokjes diepvriesspinazie.
5.    Gerookt paprikapoeder haalt een saus enorm op. Gebruik het met mate als je het alleen inzet om een smaak te verdiepen, of ga lekker los als je van de rooksmaak houdt.
Â
O, en ook heel lekker: paddenstoelenpoeder (te vinden bij de toko), en – gezien bij de Duitse supermarktketen Rewe: poeder van zwarte knoflook. Wauw!
