top of page
  • Aagje Blok

5 culi-tips voor Open monumentendagAanstaand weekend (11 & 12 september) is het weer Open Monumentenweekend. Misschien is het leuk om eens een culinair monument te bezoeken! We hebben 5 tips verzameld, een beetje verspreid over het land. En gá je op pad, check dan eerst de websites: soms moet je i.v.m. coronamaatregelen een plekje reserveren.


1. JENEVERMUSEUM, Schiedam

Stap in de wereld van de jeneverindustrie. De historie van jenever wordt verteld aan de hand van persoonlijke verhalen; daarnaast maak je kennis met een aantal Schiedamse distillateurs met een rijke familietraditie. In de branderij kun je zien hoe moutwijnjenevers gemaakt worden. Vergeet niet om een lekkere fles te kopen in de Slijterij! Bezoekadres: Lange Haven 74, 3111 CH Schiedam www.jenevermuseum.nl


2. NEDERLANDS BAKKERIJMUSEUM, Hattem

In Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Vier monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, vertellen de geschiedenis van brood en banket. Lang vervlogen tijden herleven in de 150 jaar oude bakkerij van het museum.

Bezoekadres: Kerkhofstraat 13, 8051 GG Hattem www.bakkerijmuseum.nl


3. HOLLANDS KAASMUSEUM, Alkmaar

Het Hollands Kaasmuseum bevindt zich in het monumentale Waaggebouw in Alkmaar, met uitzicht op het Waagplein, waar de wereldberoemde kaasmarkt plaatsvindt (op vrijdagen van april tot oktober). In het museum vind je allerlei interessante informatie over kaas: de geschiedenis, de bereidingswijze en de kaashandel. Klassieke schilderijen tonen de kaashandel en het romantische plattelandsleven.


4. MUSEUMWINKEL ALBERT HEIJN, Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een openluchtmuseum in de Zaanstreek dat een mooi beeld geeft van de industrie die rond de 19e eeuw langs de Zaan plaatsvond. Op de Zaanse Schans bevindt zich het eerste winkeltje (interieur) van Albert Heijn en is er een expositie over het rijke koffieverleden van Albert Heijn.

Bezoekadres: Kalverringdijk 5, 1509 BT Zaandam www.dezaanseschans.nl


5. MUSEUM VAN KLEEF, Den Haag

Van Kleef distilleerderij, een fabriek van jenevers, bitterextracten en likeuren, was gevestigd aan de Lange Beestenmarkt in het oude centrum van Den Haag. Van 1842 tot 1986 werd daar een grote verscheidenheid aan dranken gestookt die in de aangrenzende slijterij werden verkocht. Na een grondige restauratie waarbij het originele winkelinterieur in oude staat hersteld is, opende Van Kleef in 2000 opnieuw haar deuren. Volg een rondleiding door de voormalige distilleerderij en combineer je bezoek met een proeverij van de verschillende likeuren en jenevers!

Bezoekadres: Lange Beestenmarkt 109, 2512 ED Den Haag www.museumvankleef.nl


O, wist je trouwens dat het Openluchtmuseum een heuse bierbrouwerij binnen de poorten heeft? Oorspronkelijk een brouwerij uit Ulvenhout, en nu de locatie waar het eigen ‘museumbier’ wordt gebrouwen. Proost!


0 comments

Related Posts

See All

Kommentare


bottom of page