top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: Weizen-bananenbrot!


Het is vandaag Bananenbroodddag! Wat? Nou, als iets de laatste tijd populair is geworden en eigenlijk geen 'eigen' dag nodig heeft, dan is het wel bananenbrood. Maar ons recept is net even anders: je maakt het met bier en heerlijke Streusel bovenop. Weizenbananenbrot maak je met Hefeweizen – een van oorsprong ongefilterd Zuid-Duits bier dat ook hier makkelijk te krijgen is. De frisse smaak is ideaal voor desserts en gebak, zoals deze bananencake, die al tijdens het bakken zo neusverscheurend ruikt dat je nog moeite zult hebben de ovendeur dicht te laten!


voor de cake:

2 rijpe bananen

125 g boter

2 eieren

375 g zelfrijzend bakmeel

150 g lichtbruine basterdsuiker

5 el vanillekwark

185 ml Hefeweize (bijvoorbeeld Erdinger)


voor de Streusel:

3 el bloem

3 el suiker

½ tl kaneel

1 ½ el boter, in vlokjes


1. Maak eerst de Streusel: meng in een kommetje de bloem met de suiker en kaneel. Werk er met je vingertoppen kleine vlokjes boter door tot het geheel mooi kruimelig is; het moet een beetje op nat zand lijken. Zet in de koelkast.


2. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een ruime brood- of cakevorm in met boter en bekleed met bakpapier; zorg dat de randen van het bakpapier een beetje overhangen zodat je de cake er straks makkelijk uit kunt tillen. Je kunt de ingevette vorm ook grondig met bloem bestuiven in plaats van bakpapier te gebruiken.


3. Prak de bananen. Smelt de boter en klop de eieren los. Meng in een kom het bakmeel met de basterdsuiker. Giet de gesmolten boter erbij en voeg de eieren, kwark, het bier en de geprakte bananen toe. Meng in 3-5 min. tot een glad beslag.


4. Schep het beslag in de vorm en verdeel de Streusel erover. Bak de cake 35 min. in de oven; verlaag dan de oventemperatuur tot 160 ºC en bak nog eens 30-35 min. Test of het Bananenbrot gaar is door er een satéprikker in te steken: deze moet er droog uit komen.

Neem uit de oven, laat 10 min. in de vorm afkoelen en til er dan uit. Laat op een rooster verder afkoelen. [MT}}


foto: uitgeverij aagje blok


Dit recept verscheen eerder in ons boek KOCH! De Duitse vegetarische keuken.0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page