top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt Brezeln

Updated: Sep 29, 2022De Dirndl al gestreken en klaar om af te reizen naar München, misschien dit weekend? Deze en komende week vindt daar namelijk het Oktoberfest plaats. En dit jaar waarschijnlijk weer op volle ‘oorlogssterkte’: dus kolkende massa’s mensen, lange tafels met meters bier en natuurlijk Brezeln! Ga je niet naar het Oktoberfest en heb je toch zin in een lekkere Brezel? Dan maak je ze gewoon zelf.


voor 12 Brezeln


500 g bloem + wat extra 1 tl suiker 30 g verse gist 200 ml lauwwarm water snufje zout 15 g natriumbicarbonaat* 2-3 el grof zeezout


* Natriumbicarbonaat (of ‘baking soda’) kun je vinden bij toko’s, grotere (Duitse) supermarkten en (internet)winkels met Engelse producten.


1. Meng in een kom de bloem met suiker en maak in het midden een kuiltje. Verbrokkel de gist erboven en roer die met 5 el lauwwarm water los. Strooi er wat bloem overheen en laat dit voordeegje 15 min. rusten.

2. Voeg 200 ml lauwwarm water en een snuf zout toe, meng alles goed en kneed tot een glad deeg. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plek zonder tocht rijzen (minimaal 45 min.).

3. Verdeel het deeg in 12 gelijke porties. Rol elke portie op een met bloem bestoven werkvlak tot een slang van ca. 32 cm lang uit. Breng dan de uiteinden naar elkaar toe, sla ze een keer om elkaar en druk vervolgens de uiteinden links en rechts op de onderste rand, om de typische krakelingvorm te krijgen.

4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 °C. Breng in een pan 1 liter water aan de kook met het natriumbicarbonaat (voorzichtig: water met bicarbonaat geeft lelijke vlekken op je aanrecht! Dek dat eventueel af met een theedoek o.i.d.) Zet het vuur lager en houd steeds 1 krakeling op een schuimspaan een halve minuut in het water. Laat goed uitlekken en leg op de bakplaat; doe dit met alle krakelingen.

5. Bestrooi de krakelingen met zeezout en bak ze in 20-25 min. goudbruin in de oven.


Dit recept is afkomstig uit ons boek Koch! Duitse keuken anno nu, dat helaas compleet is uitverkocht. Daarom plaatsen we regelmatig recepten uit Koch! hier op onze site.


© foto: uitg. aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All

Kommentarer


bottom of page