top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt... Kaastaart met Emile Zola




De Boekenweek is volop bezig, dus we maken weer iets lekkers geïnspireerd door de wereldliteratuur. Vandaag maken we aan de hand van Emile Zola een kaastaart.

 

‘Even verderop lag een goudkleurige chester, een gruyère die leek op een wiel

dat uit een of andere barbaarse strijdwagen was gevallen en enkele Hollandse kazen

 zo rond als geschoren hoofden. Een parmezaan voegde zijn scherpe aromatische geur toe aan het aroma van gebakken deeg.’

Emile Zola – Le Ventre de Paris (1873)

 

voor 4

6 vellen filodeeg

60 g boter, gesmolten


vulling

30 g belegen kaas, geraspt

60 g zachte geitenkaas, geprakt

70 g Parmezaanse kaas, geraspt

3 eieren, losgeklopt

125 ml halfvolle melk

185 ml slagroom

kruiden naar keuze, bijvoorbeeld peterselie en bieslook

 

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Spreid het filodeeg uit op het werkvlak of een grote snijplank en dek af met een vochtige theedoek (dit voorkomt dat het deeg uitdroogt). Neem een velletje deeg en bestrijk het met gesmolten boter. Leg het volgende velletje erop en bestrijk ook dit met boter. Doe dit met alle velletjes.

2. Vet een quichevorm in met boter (of olijfolie). Bekleed de vorm met de deeglaagjes en snijd eventueel overhangend deeg met een scherp mesje weg.

3. Roer alle ingrediënten voor de vulling in een ruime kom goed dooreen en schep in de vorm. Bak de taart 35 min. in de oven tot de bovenkant goudgeel is en de inhoud stevig (even de vorm schudden om te testen).

 

 

0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page