top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt... Rout cakes


Zaterdag a.s. begint de Boekenweek. Daarom dook Aagje de boekenkast in en maken we vandaag deze ‘drop cakes’ uit Dinner with Mr Darcy. Zo leuk om recepten te maken die voorkomen in literaire klassiekers. Er zijn allerlei  boeken die dit soort recepten verzamelen zoals Dinner with Mr Darcy: een verzameling authentieke recepten uit de boeken van Jane Austen, afgewisseld met favoriete recepten van de Austen familie, die genoemd worden in brieven van Jane.

Deze rout cakes komen uit Emma; het zijn een soort kleine rock cakes met het bloemige aroma van rozenwater en oranjebloesemwater, erg in de mode in de achttiende eeuw. Je maakt ze in een handomdraai!
voor 12 kleine cakes

50 g boter in blokjes

100 g zelfrijzend bakmeel

50 g suiker

50 g krenten

1 ei

1 tl oranjebloesemwater

1 tl rozenwater

1 el brandewijn of cognac


1. Verwarm de oven voor op 190 °C.

2. Wrijf de boter door het bakmeel tot het op rul zand lijkt. Meng suiker en krenten erdoor. Klop in een aparte kom het ei los met het oranjebloesemwater, rozenwater en de brandewijn.

3. Voeg beetje bij beetje het eimengsel bij de droge ingrediënten en roer steeds goed door tot er een stevige pasta ontstaat, die wel z’n vorm houdt als je er hoopjes van maakt. Het kan zijn dat je niet alle vloeistof nodig hebt.

4. Maak met een theelepel 12 hoopjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 10-12 min. in de voorverwarmde oven.


Geniet ervan bij een van de boeken van Jane Austen onder het genot van een lekker kopje Earl Grey!


Foto: © MShev@Shutterstock.com


Dit recept komt uit Dinner with Mr Darcy, Pen Vogler, uitgegeven door Cico Books, 2013, ISBN 9781782490562.


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page