top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt... Pampushky


Hoe irrelevant het op dit moment ook lijkt om recepten te delen terwijl er in Oost-Europa een oorlog woedt, laat het dan in ieder geval een Oekraïens recept zijn. We bakken pampushky uit het kookboek Mamushka van Olia Hercules; een prachtig boek vol recepten uit Oekraïne en andere landen uit de regio, zoals Armenië, Azerbeidzjan, Georgië en Moldavië. Het zijn kleine knoflookbroodjes, en 'pampushka' is een koosnaampje voor een prachtige volle vrouw. Vandaag is het ook nog eens Internationale Vrouwendag, een dag die normaal gesproken in Oost-Europa volop wordt gevierd. Laten we hopen dat Oekraïne deze dag volgend jaar weer in vrede kan vieren.


Begin op tijd, het deeg moet namelijk een nachtje rijzen.

voor 8 broodjes

15 verse gist of 7 gr gedroogde

1 tl suiker 225 ml lauwwarm water 400 g bloem + wat extra om te bestuiven 8 g fijn zeezout 3 el zonnebloemolie + wat extra om in te vetten 20 g knoflook, fijngeknepen een half bosje peterselie, fijngesneden 1 geklopt ei om mee te bestrijken


1. We beginnen met het maken van een startdeeg. Los gist en suiker op in het lauwwarme water. Pas op dat het water niet te heet is, dat doodt de gist! Meng losjes 200 g van de bloem erdoor, dek het mengsel af met plasticfolie en laat dit mengsel een nachtje rijzen in de koelkast.

2. Voeg de volgende dag de rest van de bloem toe samen met het zout en kneed het deeg op een bestoven aanrecht tot het soepel is en makkelijk loslaat van je handen.

3. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol die tot bolletjes. Leg de bolletjes in een ronde, ingevette bakvorm van ± 24 cm doorsnee. Dek de vorm af met folie en laat de bolletjes voor de tweede keer rijzen. Dit keer op een warme plek, tot ze ongeveer twee keer zo groot zijn. Ze liggen als het goed is nu strak tegen elkaar in de vorm.

4. Verhit de oven voor tot 220 °C. Roer de geplette knoflook samen met een snuf zout en de fijngehakte peterselie door de olie en laat de smaken intrekken; zet weg.

5. Bestrijk de pampushky als ze gerezen en mooi rond zijn met geklopt ei en bak 25 min. in de oven, tot de bovenkant goudbruin en glanzend is. Neem uit de oven, bestrijk met de knoflookolie en serveer meteen.


Dit recept is afkomstig uit Mamushka van Olia Hercules, uitgegeven in het Engels door Octopus Books in 2015, ISBN 9781784720384. Op dit moment ook verkrijgbaar bij Bol als ebook voor slechts 99 eurocent. (9781784720735)


NB: Olia is met haar beste vriendin Alissa Timoshkina de drijvende kracht achter de actie Cook for Ukraine; je kunt er hier meer over lezen en doneren!Foto: © Eva Ziatkova@Dreamstime.com


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page