top of page

Aagje bakt: Quarkbällchen

Aagje Blok

Misschien hebben jullie net als wij nog een pan met olie staan van het bollen en flappen bakken met oud & nieuw. Moet natuurlijk op een gegeven moment weg, maar wellicht is dit nog nèt het moment om een keer deze Duitse lekkernij te bakken: Quarkbällchen. In Duitsland gewoon het hele jaar door bij elke bakker te koop, hier moet je zelf even aan de slag. Minstens zo lekker als oliebollen – veel luchtiger namelijk!


voor ca. 25 bolletjes

2 eieren

125 g suiker

2 tl vanillesuiker

250 g halfvolle kwark

snufje zout

250 g bloem

½ tl bakpoeder

olie om in te frituren, zoals zonnebloemolie

fijne kristalsuiker of poedersuiker


1. Klop in een kom met een mixer de eieren schuimig met de beide soorten suiker. Schep de kwark er luchtig doorheen, voeg een klein snufje zout toe en roer tot een glad deeg. Meng bloem en bakpoeder en zeef boven de kwark. Roer om en laat 10 min. rusten.

2. Verhit de olie tot circa 170 ºC: als je de houten steel van een pollepel in de olie steekt, moeten er belletjes te zien zijn. Neem een kleine ijsschep*, schep daarmee bolletjes uit het deeg en laat die voorzichtig in het hete vet zakken. Doe er niet te veel tegelijk, want dan koelt de olie snel af.

3. Als het goed is, draaien de bolletjes vanzelf om als een kant gaar is; bak ook de andere kant goudbruin, schep de bolletjes uit het vet en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Bestuif rijkelijk met poedersuiker, of rol ze door kristalsuiker.


*Tip

Heb je geen ijsschep? Schep dan met twee gewone lepels bolletjes uit het deeg. Probeer ze ongeveer even groot te maken, anders zijn ze niet gelijktijdig gaar.


Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.


© foto Marijne Thomas | Uitg. Aagje Blok


# Duits  # Quarkbällchen  # Back

0 comments

Related Posts

See All

Comments


  • Bluesky_Logo.svg
  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Bluesky_Logo.svg

© 2024 Uitgeverij Aagje Blok

bottom of page